Afgelasting Paulusfeesten in Oostende zorgt voor financiële kater

Het Petrus- en Paulusplein is voorlopig nog leeg. Alles wordt in gereedheid gebracht om vrijdagavond, een dag later dan gepland, het startschot te geven van de Paulusfeesten in Oostende. © (Foto JRO)
Redactie KW

De eerste avond van de Paulusfeesten in Oostende viel donderdag letterlijk in het water. Burgemeester Johan Vande Lanotte had de feesten afgelast voor de aangekondigde weersomstandigheden. Zwaar onweer bleef echter uit.

Twee maanden lang schijnt de zon in het hele land en op de avond dat de week begint waar een groot aantal Oostendenaars het hele jaar naar hebben uitgekeken, regent het pijpestelen. Daarnaast werden ook nog eens felle rukwinden voorspeld waardoor de burgemeester om veiligheidsredenen de eerste avond van de Paulusfeesten afgelastte.

“Het was een moeilijke beslissing maar we konden niet anders“, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “De veiligheid van de Oostendenaars staat voorop en aangezien die niet gegarandeerd kon worden moesten we de openingsavond volledig afgelasten. We hebben samen met de organisatoren zo lang mogelijk gewacht.”

Op sociale media was de teleurstelling duidelijk te merken. Het regende reacties: Bij Sandra Cattoor stond te lezen dat veiligheid inderdaad boven alles gaat maar dat het jammer is dat de stad geen alternatief voorziet met betrekking tot een binnenruimte. Bij een ander was het volgens hen dikke paniek voor niets. De meningen waren verdeeld maar het besluit lag vast: geen Paulusfeesten donderdag.

De afgelasting van de Paulusfeesten is een grote streep door de rekening van de vzw die de Paulusfeesten organiseert. De organisatoren schatten het verlies van de openingsavond van de feesten op zo’n 70.000 euro. “Uiteraard zitten we met een verlies maar we hopen dat de Oostendenaars massaal afkomen de volgende zes dagen”, zegt coördinator Mario Panesi. “Op die manier kunnen we het verlies nog een beetje goed maken. We respecteren uiteraard de beslissing van de burgemeester. De weersvoorspellingen waren er en dan mag je geen onnodige risico’s nemen. We zijn een gratis festival en hangen ook af van het weer. Als de weergoden ons gunstig zijn dan beleven we een topfestival, zijn ze ons niet gunstig dan kan het al eens een domper worden. Hoe dan ook, we hebben donderdagavond de hele avond rondgebeld naar alle bands om te kijken wat de mogelijkheden waren. Ondertussen hebben we alle bands opnieuw kunnen inplannen. Zelfs Les Truttes heeft ingestemd. Zondag hebben we ons programma wat verschoven zodat ze om 21 uur kunnen optreden. Op die manier laten we onze bezoekers niet in de kou staan en geven we hen toch nog wat we voorop gesteld hadden. Of we in de toekomst geen alternatief kunnen voorzien in zo’n gevallen? Rond de site van de Paulusfeesten is geen enkele zaal die aan de voldoet aan de vereisten. Maar wie weet biedt de nieuwe evenementenhal achter het station in de toekomst een oplossing.”

De Paulusfeesten duren nog tot woensdag 15 augustus. Er staan nog heel wat grote namen op de affiche de komende dagen. Het programma vind je op www.paulusfeesten.be.

(JRO – Foto JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier