Actrices spelen vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog tijdens Historisch Veurne

© MVP
Redactie KW

Op 15 december kwamen Andrea Croonenberghs, Antje De Boeck, Katelijne Verbeke en Vera Coomans samen in Veurne voor een fotoshoot. Voor de tweede editie van Historisch Veurne vertegenwoordigen zij de rol van enkele sterke vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog.

Voor de tweede editie van Historisch Veurne steken vier gemeenten (Veurne, Diksmuide, Koekelare en De Panne) de koppen bij elkaar en richten ze de schijnwerpers op de vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 9 april 2016 organiseert de Stad Veurne theaterwandelingen rond de meest bekende historische vrouwenfiguren.

Vier Vlaamse actrices kruipen in de huid van deze vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog en nemen hun publiek mee terug in de tijd. De centrale figuur in Veurne is Marie Curie, die honderd jaar geleden een pioniersrol vervulde met haar onderzoek naar radioactiviteit. Zij was de eerste vrouwelijke wetenschapper die twee keer een Nobelprijs won. Ze zette haar röntgenapparatuur in voor de gewonde soldaten. Vanaf 9 april 2016 krijgt Marie Curie, die tijdens de oorlog in Veurne verbleef, een tentoonstelling in belevingscentrum Vrij Vaderland.

Oorlogsdecor

Naast de begeleide theaterwandelingen zal de Grote Markt worden omgetoverd in een levend oorlogsdorp van 100 jaar geleden met Belgische en Britse soldaten en een verpleegpost, omkaderd door muzikale intermezzo’s die de sfeer van toen zullen oproepen. De avond wordt afgesloten met een indrukwekkende slotshow, uitgewerkt door Avalon Conceptregie. Het wordt een combinatie van klank, beeld en theater waarbij ook de gewone Veurnse vrouw uit de oorlogsperiode aan bod komt, denk aan Madame Tack en Mietje Boeuf.

Voor het evenement werd ook een beroep gedaan op auteur en regisseur Kathelijn Vervarcke, die al twee boeken schreef over Käthe Kollwitz. In ‘Vrouwen in de Voorlinie’ schetst ze het verhaal hoe vrouwen in de oorlog een pioniersrol vervulden in de maatschappij en hoe ze letterlijk en figuurlijk in de voorlinie stonden. Omdat de noordelijke Westhoek voor 2016 ‘Sterke vrouwen in de Groote Oorlog’ als centraal thema koos, organiseren de gemeenten Koekelare en Diksmuide een tentoonstelling rond Käthe Kollwitz. De Panne zet dan weer koningin Elisabeth in de schijnwerpers. De activiteiten op 9 april 2016 op de Grote Markt zijn gratis, voor de theaterwandelingen en de avondslotshow wordt een bijdrage gevraagd.

Tickets en info via www.toerisme-veurne.be of bij Toerisme Veurne op de Grote Markt 29.

(MVP – foto’s MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier