Achtste keer Big Band Festival in Oostende

Achteraan leden van de Melody Makers. Vooraan vlnr: schepen Bart Plasschaert, Geert de Lombaerde, schepen Jean Vandecasteele, Burgemeester Johan Vande Lanotte, voorzitter Melody Makers Jean-Pierre Severens, schepen Nancy Bourgoignie, Didier Brissinck, schepen Krista Claeys, Serge Gobin en Johan Demuyt. © JR
Redactie KW

In Oostende vindt van vrijdag tot zondag het Bigbandfestival plaats. Het festival wordt ondertussen al voor de achtste keer georganiseerd door de Muzikale Vriendenkring Melody Makers uit Oostende. Opnieuw stellen ze een ruim programma voor.

Vrijdag maakt De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine hun opwachting. De Muziekkapel werd officieel opgericht op 1 juli 1947 in Oostende. Sedert mensenheugenis vindt de muziekkapel haar thuishaven in het Kwartier Bootsman Jonsen te Oostende. Ze beschikt er over de grote repetitiezaal, accommodaties voor de kleinere ensembles van de muziekkapel en een paradeplein. De opeenvolgende kapelmeesters gaven één voor één, met hun eigen talent en vaardigheden, een bepaalde ‘touch’ en stijl aan de muziekkapel van de Marine. Zo kwam in 1949 Jos Hanniken aan het roer van het orkest te staan. Een periode van bloei en uitzonderlijke succes waren ongetwijfeld de jaren met Guy Duyck als dirigent. Van 1963 tot 1978 had kapitein-commandant Guy Duyck, zelf oud-muzikant van de kapel, de dirigeerstok in handen. Sinds 04 januari 2010 wordt de functie van Kapelmeester vervuld door oppermeester-chef Bjorn Verschoore. Momenteel bestaat de ‘Koninklijke Muziekkapel van de Marine’ uit 36 professionele musici die door het wereldwijd ten dienste stellen van hun talenten De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, als volwaardige Belgische ambassadeur over de wereldzeeën uit laat varen. Afspraak om 20.15 uur.

Op zaterdag staan vier bands op het programma. Om 10.30 komt de Coast Big Band optreden. De band is het grootste jazz-orkest uit het Conservatorium Aan Zee (CAZ) uit Oostende. De muzikanten zijn allemaal leerlingen en gepassioneerde amateur muzikanten die les volgen in het CAZ en de band staat onder de leiding van Yves Fernandez, jazz trompettist. Om 13.30 is het de beurt aan de Swing Shift Big Band. De bigband uit Hoeilaart werd opgericht in 1994. Drie uurtjes later, om 16.30 uur is het de beurt aan de Eupen Big Band. De Sugar Free Bigband sluit het rijtje af om 20 uur.

Zondag staan opnieuw vier bands op het programma. Het startschot wordt gegeven om 10.30 uur door De Nieuwe Veste Bigband. De Nieuwe Veste Bigband werd dit jaar verkozen tot winnaar van de van de wedstrijd voor bigbands georganiseerd door Muziekmozaïek tijdens de afgelopen Gentse Feesten. Om 13.30 uur is het de beurt aan The Renegades. Drie uur later geeft de uit 20 leden bestaande Westerschelde Bigband het beste van zichzelf. Het festival wordt afgesloten met Boom Bigband om 19.30.

(JRO)