50 mensen wachten op Godot tijdens opvallende performance op TAZ

50 mannen van boven de 50 namen deel aan de performance van Leentje Vandenbussche. © EFOO
Redactie KW

Leentje Vandenbussche plaatste gisterenavond 50 mensen in het Leopoldpark. Daar maakte de stilstaande groep urenlang de performance ‘Beckett op zijn plaats’. De voorstelling moest wel vroegtijdig worden afgebroken door een hevige regenbui.

Leentje Vandenbussche verraste in 2006 op TAZ toen ze op 7 plaatsen in de stad wachtende mensen plaatste. Het resultaat van haar onderzoek over Niets. Voor de feesteditie brengt ze ‘Beckett op zijn plaats’, een aangepaste versie van haar start destijds. Het is geïnspireerd op ‘Wachten op Godot’, één van de hoogtepunten uit de Franse literatuur van de Ierse auteur Samuell Beckett.

“Aan deze productie nemen 50 mannen van boven de 50 jaar deel. Ik blijf trouw aan de omschrijving ‘oudere mannen’. Het Leopoldpark was dit keer de locatie. Passanten worden wel stil van zo’n wachtend leger of kijken raar op”, vertelt Leentje Vandenbussche die haar figuranten zelf selecteerde en hen opdroeg niet te praten met elkaar of het publiek.

Ze mochten niet met elkaar of met het publiek praten. Een intrigerende ervaring voor de passanten.
Ze mochten niet met elkaar of met het publiek praten. Een intrigerende ervaring voor de passanten.© EFOO

Ze was verheugd toen ze voor het jubileum van TAZ werd gevraagd. “Ik ben blij om met een groep opnieuw ‘te wachten’. In tegenstelling tot 2006 kan ik me nu richten op 1 dag. Ik was hier 10 jaar geleden en kende nog niet zoveel van theater. De voorstelling lokte toen positieve reacties uit en heeft voor mij deuren geopend. Ik keerde intussen al 4 keer terug naar TAZ als artiest en de jaren dat ik er niet speelde, was ik bezoeker. Het blijft voor mij speciaal om hier op TAZ terug te keren.”

De deelnemers wisten ook vooraf niet hoe lang ze zouden moeten wachten waardoor de voorstelling niet enkel bij het publiek een speciaal gevoel opriep. “Ik wacht dagelijks op een trein en zie deze uitdaging helemaal zitten”, zei Oostendenaar Bernard Vanhaelewijn. Er werd uiteindelijk 3 uur ‘gewacht’ in het Leopoldpark. Een hevige regenbui maakte, een uur vroeger dan verwacht, een einde aan de voorstelling.(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier