450 medewerkers zorgen voor 747 voorstellingen tijdens Theater aan Zee

Redactie KW

Theater aan Zee focust op theater, muziek, literatuur en kinderen. Voor hen is er een familiepark in het Leopoldpark. Coördinator Luc Muylaert is tevreden over de ticketverkoop tot nu toe.

Voor Theater aan Zee zijn tijdens het festival 450 medewerkers aan de slag, acteurs niet inbegrepen. Coördinator Luc Muylaert: “TAZ werkt met een budget van 1,7 miljoen euro. Dat lijkt veel, maar is het niet. Onze inkomsten bestaan uiteraard uit de ticketverkoop. Er zijn 40.000 beschikbare tickets, maar niet alles is uitverkocht, Als we de kosten allemaal zouden doorrekenen naar de bezoekers dan zou een ticket 120 euro kosten. We dekken de kosten ook via sponsors en subsidies. Maar de laatste jaren wordt overal de kaasschaaf gehantTeerd. Dat betekent dat we de vroegere provinciale subsidie kwijt zijn. En één achtste van ons budget bestaat ook uit subsidiering van de Vlaamse overheid dat is tegenwoordig 240.000 euro en we hebben nog zekerheid tot volgend jaar.”

“Nu werken we volop aan een nieuw dossier voor erkenning voor de periode 2017-2021. Voor andere steun is er wel zekerheid: de provincie steunt twee jaar lang het Familie Park met laagdrempelige en vaak gratis familievoorstellingen in het Leopoldpark. Ook Oostende steunt TAZ voor de periode 2016-2019 telkens met 457.000 euro.”

We willen de vernieuwing in het Vlaamse en Nederlandse theaterlandschap tonen

Het literaire deel van TAZ en de poëzie vinden plaats in De Grote Post waar ook veel voorstellingen van het theaterluik gespeeld worden. Een kwart van de 747 voorstellingen zijn gratis en er zijn 55 externe locaties : in turnzalen, loodsen, het Fort Napoleon, op een scheepswerf, in de kerk en vaak ook in openlucht, zoals het Bosje of de Halve Maandijk. Bij regen worden regenponcho’s uitgedeeld; enkel bij storm worden de voorstellingen afgelast. Dit jaar zijn er zelfs twee voorstellingen van 4 en 5 uur waar het publiek een diner krijgt voorgeschoteld: Figaro (Comp. Marius) in het Bosje en de Gomaartrologie (Ultima Thule) in de NMBS loods. TAZ wil het publiek ook laten ontdekken: bij ‘Nomaden’ maken de toeschouwers een reis langs drie voorstellingen op verschillende locaties.

Jonge gasten

Jonge theatermakers krijgen ook dit jaar kansen. Luc Muylaert: “We willen de vernieuwing in het Vlaamse en Nederlandse theaterlandschap tonen. Die jonge mensen stromen ook door. 95 procent van wie hier ooit een prijs won, is nog altijd en op zeer hoog niveau bezig met theater of muziek. Ons publiek vertrouwt onze selectie en ook programmatoren van cultuurcentra komen hier prospecteren. We zijn belangrijk voor die jonge makers.”

Het Leopoldpark is het centrale punt met een grote tent in twee verdiepingen met bar en terras waar het publiek voor het eerst ook kan eten.

(efoo/foto efoo)

>> De ticketverkoop voor TAZ2015 loopt als een trein : 80 procent van de 40.000 tickets was al voor de start de deur uit.