40 jaar na eerste Rock Torhout: "Herman Schueremans wilde toen al elk jaar alle prijzen verhogen"

30/06/17 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:29

Terwijl Werchter momenteel overspoeld wordt door tienduizenden festivalgangers, blijft het in Torhout oorverdovend stil. Veertig jaar geleden werd nochtans de basis gelegd voor wat vandaag het grootste festival van België is. Toen vond de allereerste Torhout-Werchter plaats.

40 jaar na eerste Rock Torhout: "Herman Schueremans wilde toen al elk jaar alle prijzen verhogen"

Rock Torhout in 1991: een mensenzee op 't Hoge. © Foto JS

Begin juli 1977 vond de eerste editie van Woodland Torhout plaats, de voorloper van wat halverwege jaren 80 Rock Torhout zou worden. En terwijl de artiesten op zaterdag in Torhout optraden, stonden ze een dag later op het Rock- en Bluesfestival Werchter. Het was de geboorte van Torthout-Werchter, waar in 1998 een einde aan kwam. Daarna ging Werchter alleen door.

Noël Steen, de voormalige organisator van Rock Torhout.

Noël Steen, de voormalige organisator van Rock Torhout. © Foto TV

"De laatste editie was niet goed", herinnert organisator Noël Steen zich. "Vooral Werchter bleef achter met een financiële put. We moesten dus kiezen: ofwel ging Torhout door, ofwel Werchter. We gingen voor dat laatste. Er zou een nieuw en kleiner festival komen in Torhout, maar nadat Herman Schueremans zijn boeltje verkocht had aan Live Nation, kwam daar toch niks meer van in huis. Voor hen telde maar één ding: money. Er schiet nog maar weinig over van de liefde voor muziek. Alles draait rond geld, en daar is Herman in meegestapt. Hij was altijd de man van het geld. We moesten hem elk jaar tegenhouden om de prijzen niet op te slaan. Dat zie je vandaag nog altijd op Rock Werchter, dat immens duur geworden is."

(TV)

Hoe ontmoetten Noël Steen en Herman Schueremans elkaar? Waarom werd het Rock Torhout, en niet Rock Koekelare? En hoe zou het nog zijn met 'rockboer' Achiel Eeckloo? Lees het volledige verhaal in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!