320 bezwaarschriften tegen sloop artdecogebouw Limelight

© Foto BWB
Redactie KW

Met een Facebookactie, een ludieke samenkomst met fotoshoot en een actie op de maandagmarkt haalde de actiegroep RedCinemaDeGoudenLanteern/Limelight 320 bezwaarschriften binnen tegen de sloop van het artdecogebouw.

De actiegroep overhandigde 320 bezwaarschriften. De Facebookpagina telde donderdag 792 likes. (Foto BWB)
© Foto BWB

Het gebouw uit 1921 is ontworpen door de Kortrijkse architect Richard Acke en nog een van de weinige gebouwen van zijn hand die zichtbaar zijn in de stad. Met het indienen van een stedenbouwkundige vergunning voor het ‘bouwen van 8 appartementen na sloop van een cultuurhuis’ dreigt dit gebouw nu tegen de vlakte te gaan. Het gebouw herbergde door de jaren heen cinema ‘De Gouden Lanteern’, later ‘Cinema Orly’, Kunstencentrum Limelight en concertclub De Kreun. De actiegroep RedCinemaDeGoudenLanteern/Limelight wil dit unieke erfgoed behouden en startte een actie. Met een actie tijdens de wekelijkse markt werden 258 bezwaarschriften opgehaald. Met een ludieke fotoactie kwamen er ruim 40 bij wat het totaal op bijna 300 bracht. Uiteindelijk werden er woensdagnamiddag 320 bezwaarschriften ingediend bij het stadsbestuur.

“Renoveren zou fortuin gekost hebben”

“De toestand van het gebouw is dermate slecht dat al die tijd geleden al de Kreun opteerde voor een nieuwbouw”, reageert Wout Maddens, schepen van Wonen en Bouwen. Het gebouw renoveren en er opnieuw een cultuurtempel van maken zou een fortuin gekost hebben. Binnenin werd er door de jaren heen binnen erg veel verbouwd werd. De Erfgoedcel pleit wel voor het behoud van enkel de gevel waarin nog enkele artdeco elementen zichtbaar zijn. In het voorliggende nieuwbouwproject is het ‘opnemen’ van de gevel niet voorzien. We moeten na het afronden van het openbaar onderzoek de afweging maken of dit wel zou kunnen en hoe dit zou kunnen. Maar alles heeft zijn prijs, we kunnen niet alle oude dingen integreren in een nieuwbouwproject.”

(PVH/foto CF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier