250 muzikanten eind augustus samen in concert op Brugse Markt

Hafabrugge is volledig gratis en vindt plaats op 27 en 28 augustus. © svv
Redactie KW

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus kun je op de Markt naar de lustrumuitgave van Hafabrugge. Op het eerste luik van dit tweedaags harmonie-, fanfare- en brassbandfestival komen verschillende bevriende muziekkorpsen musiceren. Op de tweede dag is er een groepsconcert van zes plaatselijke bands, waarbij een 250-tal muzikanten een omvangrijk repertoire brengen.

Hafabrugge is een afkorting van de eerste letters van harmonie-, fanfare- en brassbandfestival met daar de naam van de stad aangeplakt waar dit evenement zich voltrekt. Het is een organisatie van de Brugse Muziekkorpsen, kortweg B.M.K., waar Bruno Leys van de Scoutsharmonie Sint-Leo Brugge de voedstervader van is. Hij kreeg de leidinggevende figuren van Speelschaar SFX Brugge, Poldergalm Dudzele, Vermaak na Arbeid Koolkerke, Harmonie Werkerswelzijn Brugge en Sint-Celilia Steenbrugge op dezelfde lijn om een groepsconcert te geven. De eerste editie van Hafabrugge vond op 26 augustus 2006 plaats op de Markt.

Aandacht voor populaire muziek

In het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 augustus vindt de vijfde editie. “In tegenstelling tot de vorige keer krijgen we deze keer geen financiële ondersteuning van het Comité voor Initiatief, maar wel van de stad Brugge die ons naast logistieke steun een subsidie van drieduizend euro toeschuiven”, zegt Albert De Beir, secretaris van de Brugse Muziekkorpsen.

Voor het tweedaagse festival Hafabrugge wordt immers een tribune geplaatst waar duizend mensen kunnen plaatsnemen. Op zaterdag 27 augustus opent de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Jabbeke om 11 uur de muzikale festiviteiten. Om half één geeft Frank Deleu een beiaardconcert. Daarna volgen er optredens van de OLVO-band uit Oostende (om 14 uur), de West-Corner Brass Band uit Poperinge (om 16 uur), de Koninklijke Muzieksociëteit Aardenburgsche Fanfaren (om 17u.30) en de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden uit Hooglede-Gits (om 19 uur). “Omdat de inbreng van het Comité voor Initiatief weggevallen is, kunnen we deze bands geen vergoeding geven. Ze komen gratis spelen en combineren hun concert met een bezoek aan Brugge”, legt De Beir uit.

Op zondag 28 augustus beginnen de Scoutsharmonie Sint-Leo Brugge, de Speelschaar SFX Brugge, Poldergalm Dudzele, Vermaak na Arbeid Koolkerke, Harmonie Werkerswelzijn Brugge en Sint-Celilia Steenbrugge om 12u.30 te repeteren voor hun groepsconcert dat zich om half vijf zal voltrekken. Op de playlist staan twaalf muziekstukken met, toch wel opvallend, heel wat aandacht voor popmuziek, want nummers van grootheden als The Eagles, Michael Jackson en Pharrell Williams zullen weerklinken. Net als de dag tevoren geeft stadsbeiaardier Frank Deleu om 12u.30 een concert. Over drie jaar staat de zesde editie van Hafabrugge gepland.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier