24ste Wereldfestival van start : Izegem een week lang multiculturele hoofdstad

© Frank Meurisse
Redactie KW

Donderdagavond ging in Izegem in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois het 24ste Wereldfestival in een organisatie op de site van De Leest en zaal Iso. “Een start om ‘u’ tegen te zeggen en waarbij er niet alleen verbroedering (of verzustering) tussen de 250 buitenlandse gasten, gastgezinnen en toeschouwers was, maar ook tussen de Izegemse dansscholen en de buitenlandse ensembles.

Het Wereldfestival bestaat 50 jaar. “En toch zijn we maar aan het 24ste festival toe”, zei pr-man Rob Kindt van vzw Booserik. “Omdat er omwille van financiële redenen één keer geen festival plaatsgreep.”

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois mocht in zijn eigen stad het festival officieel openen. “Niet alleen als minister-president, maar ook als minister Buitenlands Beleid, Izegemnaar en één van de fans van het eerste uur van het festival”, zei hij.

7 dagen lang zullen 7 buitenlandse ensembles uit Spaans Baskenland, Hongarije, Kirgizië, Maleisië, de Filippijnen, Cuba en Columbia, plus nog de eigen volksdansgroep Die Boose en de Izegemse dansscholen, het beste van zichzelf geven tijdens 9 voorstellingen. En zoals het gisteren bij het openingsgala was voor een enthousiast 1.000-koppig publiek in de groter concerttent.”

24ste Wereldfestival van start : Izegem een week lang multiculturele hoofdstad
© Frank Meurisse

En dit jaar hadden de organisatoren de voorstelling van de ensembles in een ander niet-traditioneel kleedje gegoten. So You Think You Can Dance-topper Dieter Vandeputte van Life Danscenter was daarvan de regisseur en had in amper één dag een choreografie moeten aanleren aan enkele dansers van de buitenlandse ensembles. Hij was de centrale figuur (danser) die als gastheer de anderen verwelkomde. “Prachtige opening van het festival”, zei Belgisch CIOFF-voorzitter en de Booserik-man die de groepen voor het festival selecteert. De hardste tegenstanders van Izegem Dansstad van twee jaar geleden zullen nu ongetwijfeld overtuigd zijn dat dit een initiatief met toekomst is. En dat belooft voor de voorstelling ‘Izegem Dansstad’ van zondagavond.

Wat het optreden van de buitenlandse groepen betreft heeft iedere toeschouwers zo zijn eigen favoriet. Onze top drie? Kirgizië, Spaans Baskenland en de spectaculaire drummers van Maleisië. Maar de volgende dagen kunnen de andere groepen ons misschien verrassen?”

(IB – Foto Frank)

>> Wie nog één van de 8 voorstellingen van vandaag tot en me dinsdag wil bijwonen kan tickets (14 euro) reserveren via mail reservaties@wereldfestivalizegem.be, 0491 14 13 64 of aan de ticketbalie op het festivalterrein zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier