23-jarige Lies Gallez uit Assebroek debuteert met roman ‘Stiltevloeker’

© Benny Proot
Redactie KW

De 23-jarige Assebroekse Lies Gallez behaalde zopas met onderscheiding haar masterdiploma Schrijven aan het Rits in Brussel met haar roman ‘Stiltevloeker’.

De 174 pagina’s tellende roman van Lies Gallez vertelt het verhaal van een familie na de zelfmoord van de grootmoeder. Zo houdt onder meer de moeder zichzelf voor dat haar mama is ingeslapen. En die leugen zal de familierollen vervormen…

Gedicht aan Poetin

Een toch wel zwaar thema voor iemand van 23, lijkt het. “Ik heb ooit een reportage gehoord over een Nederlandse vrouw – die toevallig ook Lies heette – die balanssuïcide (een manier van zelfdoding waarbij de patiënt eerst gaat overwegen of zelfmoord wel de beste oplossing is voor zijn of haar probleem, red.) wou plegen. Ik vond het zo fascinerend hoe iemand op 84-jarige leeftijd zo rationeel kon omgaan met de dood. Daar wilde ik iets mee doen, al is het boek géén zoektocht geworden naar zelfmoord”, aldus Lies Gallez, die in maart al even in de media kwam toen ze tijdens de crisis in Oekraïne een gedicht schreef aan de Russische president Vladimir Poetin, dat via de sociale media viraal ging.

Diane Broeckhoven

Tijdens het schrijfproces werd ze bijgestaan door Diane Broeckhoven. De gevierde Antwerpse schrijfster – bij het grote publiek vooral bekend voor haar jeugdboeken en het meesterwerk ‘De buitenkant van Meneer Jules’ – aanvaardde meteen het mentorschap. Diane Broeckhoven : “Wat de sterktes zijn ? Van het boek : de combinatie van het onderwerp en de taal waarin Lies de dingen verwoordt. Zo’n zwaar onderwerp kan als een baksteen op de maag vallen, maar dat is hier niet het geval. En van Lies : ze kan kritiek accepteren én doet ook telkens iets met die feedback. Een voorbeeld : enkele uren na de jurering had ze de commentaren al samengevat in vijf actiepunten om het boek te perfectioneren. Dat typeert haar brandende ambitie, die absoluut niet drammerig is.”

(ON)

Lees ook Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier