19-jarige Geluwenaar wint publieksprijs BoekGoud met zijn vierde boek

De jonge auteur Bart Vanhee woont in de landelijke Pollepelstraat en is de zoon van Marc Vanhee en Greta Standaert. © MV
Redactie KW

Bart Vanhee is 19 jaar en al auteur van vier boeken. Zijn eerste boek schreef hij op zijn 14de. Nu won Bart de publieksprijs van de schrijversverkiezing BoekGoud, een prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. Hij won met zijn boek ‘De dood schuilt in een klein boekje’ de publieksprijs in het genre thrillers.

Uitgeverij Boekscout uit Soest, de grootste moderne uitgeverij van Nederland en België, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna 10.000 enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om winnaar te worden in hun eigen genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen.

Lof uitgever

Bart ontving een heel lovende beoordeling van de uitgever. “Dat schrijven een hobby van je is, is wel duidelijk”, zo lezen we. “Dit vierde boek is geen vervolg op je eerder verschenen reeks, maar een compleet nieuw boek vol verhalen. Je hebt gekozen om het sinistere thema niet samen te pakken in één verhaal, maar het uit te spreiden over meerdere vertellingen. Je bent een kei in het neerzetten van een sfeer.”

“Ook in dit boek weet je door feilloos taalgebruik en woordkeuze de lezer onder te dompelen in situaties. Hierbij geef je, zonder het daadwerkelijk te benoemen, haarfijn aan hoe een situatie aanvoelt. Dat je pas 19 jaar bent vind ik echt ongelofelijk. Je hebt een bepaalde volwassenheid in je schrijfstijl en woordgebruik waar vele oudere auteurs een puntje aan kunnen zuigen. Dat is met recht een talent te noemen. Ik hoop dan ook van ganser harte dat we in de toekomst meer werk van je mogen lezen.”

“De inspiratie voor mijn eerste boek deed ik op tijdens een wandeling”

Enkele lovende woorden van de stemmers luidden als volgt: “Het boek houdt een mooi evenwicht tussen spanning en humor, dat ervoor zorgt dat je elk verhaal in één keer wilt uitlezen. Daarnaast zijn de personages mooi uitgewerkt door ze te karakteriseren in enkele rake zinnen.”

“Bart slaagt erin om in vier gevarieerde kortverhalen de lezer telkens opnieuw mee te zuigen in een spannend avontuur. Met rijke beschrijving bouwt hij gestaag op tot een overweldigende climax waarbij geen personage lichamelijk of geestelijk gespaard wordt.”

Kortverhalen

De jonge auteur woont in de landelijke Pollepelstraat en is de zoon van Marc Vanhee en Greta Standaert. Op zijn 14de schreef hij zijn eerste boek: het bijna honderd bladzijden tellende ‘Firefield: de vervloekte berg’. Het verhaal van dat debuut speelt zich af in de fantasywereld. “Eigenlijk is het toen allemaal begonnen op vakantie toen we aan het wandelen waren langs meren en door het bos”, vertelt Bart. “Mijn vierde boek bevat vier kortverhalen. Het derde en vierde kortverhaal schreef ik vorige zomer.”

“Het winnende boek telt ongeveer 180 bladzijden. Ondertussen ben ik in mijn hoofd al mijn vijfde boek aan het uitwerken. Het wordt het boek met de meeste bladzijden tot nog toe. Daarom zal het schrijven wel een aantal maanden duren.”

Dat alles combineert Bart met zijn studies taal en letterkunde aan de UGent en zijn engagement als leider van de knapen van de KSA Menen. “Schrijven is voor mij een hobby”, zegt hij. “Het schrijven hangt af van periode tot periode. Ook van de inspiratie en de zin om te schrijven. Het kan evengoed zijn dat ik twee weken niets doe.”

Bart is ook monitor op de speelpleinwerking in Dadizele en wil later leerkracht worden of in de media aan de slag gaan. Met Be.Art heeft hij ook een Facebookpagina met gedichten en poëzieteksten.

(Erik De Block)

Het winnende boek is te koop in de Standaard Boekhandel en kost 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier