150 jaar Willemsfonds Roeselare gevierd met academische zitting op stadhuis

19/06/16 om 23:04 - Bijgewerkt om 23:05

Vlaams minister voor cultuur Sven Gatz was de eregenodigde op deze zitting, waarop historicus John Goddeeris het ook had over de start van het Willemsfonds in Roeselare, 150 jaar geleden.

Van hem leren we dat er in 1866 in Roeselare al beweging was op dat vlak. Emiel Declercq, secretaris van het Willemsfonds in 1866, vroeg aan bevriend Roeselaars vrederechter Henri Dirckx om toegevoegd bestuurslid te worden in het Willemsfonds en om het Willemsfonds in Roeselare neer te poten. In de lente van 1866 loopt Dirckx de huizen van zijn vrienden af maar vindt nauwelijks leden. Maar tegen 1868 zijn dat er toch al enkele, zoals directeur Hendrik Horrie van de tekenacademie, vlaskoopman Pieter Vandevoorde, fabrieksbestuurder Hendrik Mestdagh, notaris Karel De Bie, nijveraar Louis Tant, arrondissementscommisssaris Constant Vanden Berghe, de spinnersbaas Charles Van Outryve en anderen. Er waren ook een tiental leden uit het Tieltse. Eigenlijk was het klimaat vrij gunstig, want sinds 1847 was in Roeselare de liberale pa...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!