Culturele prijs voor Jozef Deleu

Redactie KW

Jozef Deleu uit Rekkem krijgt samen met de Nederlandse auteur Jeroen Brouwers de eerste prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking.

Jozef Deleu (72), die ruim een half eeuw geleden Ons Erfdeel oprichtte, en Jeroen Brouwers krijgen de prijs van Vlaams minister omdat zij zich ,,op bijzondere wijze verdienstelijk maakten als culturele bruggenbouwers tussen Vlaanderen en Nederland”. De laureaten krijgen elk 25.000 euro.

Jozef Deleu was tot 2002 hoofdredacteur van Ons Erfdeel. Hij leidde ook vanuit Rekkem, op de grens met Frankrijk, de stichting Ons Erfdeel. In 2003 startte hij Het Liegend Konijn, een tijdschrift voor Nederlandstalige poëzie, dat hij helemaal in zijn eentje samenstelt.

De jury voor de nieuwe staatsprijs bestond uit Chantal Pattyn, Karl Van den Broeck, Stefaan De Ruyck aan Vlaamse zijde. De jury looft Jozef Deleu en Jeroen Brouwers als ,,twee monumenten met een enorme staat van dienst, beiden al decennialang in een succesvolle, spannende en vooral inspirerende relatie tot Vlaanderen en Nederland”.

Krant van West-Vlaanderen van 17 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier