Crisis treft haven: kwart minder goederen en passagiers

Redactie KW

Ook de haven van Oostende heeft tijdens het eerste kwartaal te lijden gehad onder de gevolgen van de crisis. De haven behandelde bijna 30 procent minder goederen en een kwart minder passagiers, zo deelde ze maandag mee. De haven verwacht tijdens het tweede kwartaal opnieuw een negatieve groei, maar “niet zo drastisch als tijdens het eerste kwartaal”.

De Oostendse haven behandelde tijdens het eerste kwartaal in totaal 1,56 miljoen ton goederen (-29,4 pct).

De roro-trafiek (rol on-rol off, rijdende vrachtwagens, nvdr) naar het Verenigd Koninkrijk daalde met een derde tot ruim 1,2 miljoen ton. “Het Verenigd Koninkrijk heeft nog meer dan de andere Europese landen te lijden onder de crisis”, stelt de haven van Oostende.

De “general cargo” hield beter stand met een daling van bijna 8 procent. “De achteruitgang zou zelfs nog minder geweest zijn, mocht de Demeysluis niet gedurende zes weken onderbroken geweest zijn voor renovatie”, zo luidt het.

Het passagiersverkeer kende een achteruitgang van 25,4 procent tegenover 2008 tot 42.686 passagiers. De haven wijst erop dat de paasvakantie in 2008 in het eerste kwartaal viel en dit jaar in het tweede. Dat leidt tot “een licht vertekend beeld”.

De haven van Oostende verwacht een moeilijk en onvoorspelbaar 2009, “waarbij voor de haven van Oostende heel veel afhangt van de prestatie van
de Britse economie”.

Eerder kwamen ook de havens van Antwerpen en Zeebrugge met teruggelopen eerstekwartaalcijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier