Crisis houdt veel mensen noodgedwongen thuis tijdens eindejaarsperiode

Redactie KW

Weefgetouwenfabrikant Picanol sluit het bedrijf tijdens de eindejaarsperiode collectief voor zo’n drie dagen. Ook de bedienden blijven dan thuis. En bij Tyco Electronics in Oostkamp liggen de grootste productieafdelingen zo’n drie weken stil : een mix van tijdelijke werkloosheid en vakantie. Oorzaak : de tegenvallende handel en de algemene economische malaise.

In de textielsector gaat het al ruime tijd minder goed en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de weefgetouwenfabrikanten. Bij Picanol begon de tijdelijke of economische werkloosheid al zo’n 10 maanden geleden.

Een maandloon minder

,,Die arbeiders zullen volgend jaar merken, als ze hun belastingbrief invullen, dat ze over het hele jaar een maandloon minder hebben verdiend”, zegt Stefaan Williams, afgevaardigde van het ACV-Metaal. “Wij hebben de bedienden – voor wie zo’n systeem van tijdelijke werkloosheid niet van toepassing is – ervan kunnen overtuigen ook hun bijdrage te leveren. Zo gaat het bedrijf met eindejaar drie dagen dicht. Ook de bedienden moeten dan thuisblijven en worden daarvoor niet betaald. Op die manier”, zegt de vakbondsman, “vermijden we herstructureringen en ontslagen.”

Een herstructurering maakten ze bij Picanol in september al mee. “Toen zijn in totaal 80 mensen vertrokken. Twaalf arbeiders en negen bedienden moesten toen op zoek naar een andere job, voor anderen was er het brugpensioen. Aan een andere groep arbeiders vroeg Picanol om voorlopig bij machinebouwer LVD aan de slag te gaan. “Elf arbeiders zijn daar toen op ingegaan. Zijn nog wel op de loonlijst van Picanol, maar hoelang ze aan de slag kunnen blijven bij de Gullegemse LVD-machinebouwer is onduidelijk, want daar beginnen ze ook de crisis te voelen”, zegt de vakbondsman.

Bij Picanol werken er op dit ogenblik 940 arbeiders en 470 bedienden.

Auto’s

Tyco Electronics in Oostkamp is onder meer toeleverancier van de autoindustrie en die krijgt klappen. De gevolgen blijven niet uit : bij Tyco is er tijdelijke werkloosheid. De voorbije twee weken werd er gemiddeld zo’n drie dagen tijdelijke werkloosheid ingeroepen, voor december wordt dat 7 dagen. Aan de bedienden wordt gevraagd om een week vakantie te nemen tussen Kerst en Nieuwjaar. (RBB/JG)

Krant van West-Vlaanderen van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier