Crisis doet kosten OCMW's stijgen naar 540 euro per inwoner

27/01/11 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Bron: Kw

De kostprijs van de Vlaamse OCMW's komt voor 2010 uit op 540,3 euro per inwoner, een stijging van 5,7 pct. Grote steden als Brugge en Oostende stijgen door naar 825 euro per inwoner. Dat blijkt uit een studie van Dexia in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het slechte economische klimaat speelt de OCMW's parten - ze moeten meer leeflonen uitkeren -, net als de toestroom van asielzoekers.

Die 540 euro per inwoner berekende Dexia op basis van de budgetten voor 2010. Samen met de middelgrote en regionale steden zijn de grote steden goed voor 56,5 pct van de kosten en opbrengsten van de Vlaamse OCMW's. De kostenstijging van 5,7 pct - reëel meer dan +4 pct - tussen 2009 en 2010 is opmerkelijk groter dan de twee voorgaande jaren.

Het jaar voordien stegen de kosten 3,9 pct, daarvoor 3,6 pct. Vooral de zogenaamde specifieke kosten van de sociale dienst stegen met bijna +20 pct sterk. Zevenendertig pct van deze uitgavencategorie gaat naar leeflonen.

(belga)

...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!