Zware snelheidsinbreuken in De Haan

De controle vond plaats op de Brugse Baan in De Haan.
Redactie KW

De politie Bredene/De Haan heeft vrijdagmorgen tussen 6.30 en 9 uur een snelheidscontrole uitgevoerd op de Brugse Baan in De Haan.

De snelheid is daar beperkt tot 70 km per uur. Dat is de norm die reeds meer dan een jaar (sinds 1 januari 2017) geldt op Vlaamse gewestwegen. Het verlagen van 90 km per uur naar 70 op gewestwegen werd door de Vlaamse regering beslist om het aantal verkeersdoden op deze wegen te doen dalen.

Studies van het VIAS Institute (het vroegere BIVV) tonen aan dat chauffeurs zich binnen de bebouwde kom nog relatief goed aan de snelheidsregimes houden, maar eens daarbuiten het gaspedaal vaak veel te hard induwen en dat blijkt ook uit deze controle.

“Hoewel er sinds gisteren via allerlei kanalen uitgebreid gewaarschuwd was voor mogelijke gladheid op de weg en gevaarlijke toestanden door het weer, leek dit niet echt veel invloed te hebben op het rijgedrag van sommigen. Een duizendtal voertuigen werd gecontroleerd en 176 daarvan, meer dan 17 procent dus, pleegde een zwaresnelheidsovertreding. Dat betekent dat ze niet zomaar een beetje, maar heel veel boven de snelheidslimiet zaten. Dat is enorm veel in vergelijking met de percentages die gemeten worden bij snelheidscontroles binnen de bebouwde kom, die gemiddeld in de politiezone Bredene/De Haan rond de 5 à 6 procent overtreders laten optekenen, met gewone overtredingen dan nog”, klinkt het in een persbericht.

Acht bestuurders maakten het heel bont en reden op die plaats meer dan 116 km per uur. Ze zullen zich daarvoor moeten verantwoorden voor de politierechter en riskeren een rijverbod van minimum een maand. De topsnelheid die gemeten werd was 126 km per uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier