Zuid-Afrikaanse politie vindt 963 kg cocaïne op domein Brugse wijnboer

24/06/17 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:25

De Bruggeling ontkent elke betrokkenheid. De drugs zou een straatwaarde hebben van 21 miljoen euro.

Zuid-Afrikaanse politie vindt 963 kg cocaïne op domein Brugse wijnboer

Het verhaal staat te lezen in de weekendkrant van Het Nieuwsblad. De Zuid-Afrikaanse politie heeft woensdagavond een recordvangst van cocaïne in beslag genomen op het wijndomein van de Brugse wijnboer Lode Lemahieu. Het gaat om 963 kilogram cocaïne die verstopt zat tussen de wijnflessen.

Lode Lemahieu (63) zelf zit behoorlijk verveeld met die zaak. De politie neemt hem nochtans helemaal niets kwalijk. "Wij zijn er eigenlijk door een stom toeval bij getrokken", zegt hij. "Maar het is net mijn personeel dat de politie verwittigd heeft toen ze die dozen met cocaïne vonden." Die dozen waren namelijk tussen de dozen met wijnflessen van Lode's wijngaard verstopt.

Via een tussenpersoon verkocht Lode heel wat flessen wijn in Zuid-Afrika. "Maar om één of andere reden werden die geweigerd", zegt hij. "Dus ze keerden terug naar ons en die tussenpersoon had er al een nieuwe bestemming voor in Duitsland gevonden. Maar toen mijn mensen de dozen op andere palletten aan het laden waren bleken sommige dozen opvallend lichter te zijn dan andere. Dus ze deden die open en zagen dat ze vol poeder zaten. Ze hebben dan ook onmiddellijk de politie verwittigd."

Geen enkele werknemer van Lode wordt door de politie verder verdacht. "De wijn is nadien ook gewoon mogen vertrekken", zegt hij. "Het is spijtig dat onze naam op deze manier vernoemd wordt, want wij zijn simpelweg de ontdekkers geweest. Het is niet zo dat wij er ook maar iets mee te maken hebben gehad."

(JL/TL)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!