Zoon van vermoorde vrouw uit Waregem: “Ze deed alles voor ons”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) hebben de kinderen van Eveline Vandenbogaerde (45) hun getuigenis afgelegd.

Eveline Vandenbogaerde leerde haar echtgenoot Claude Secember kennen via zijn zus. “Wij zaten in het middelbaar in dezelfde klas in het atheneum van Waregem. Ik heb ze nog aan elkaar voorgesteld. Eveline was een braaf, sociaal en vriendelijk meisje“, aldus Nancy Secember. Het huwelijk met haar jeugdliefde verliep goed, al bleef het slachtoffer kampen met depressies. “Ze is verschillende keren opgenomen. Het heeft enige jaren geduurd voor de diagnose borderline kwam”, vertelde Claude Secember.

“Domste beslissing ooit”

Begin 2012 ging het koppel uit elkaar. “Dat is de domste beslissing die ze ooit genomen heeft. Iemand die een vrouw slaat, is geen man in mijn ogen. Volgens mij was hij uit op geld.” Toch hield de man contact met het slachtoffer. “Ze zei aan de telefoon eens dat ik moest komen helpen, hij ging haar eens doodslaan. Ik mocht ook niet meer op café komen in Waregem, of hij ging me vermoorden.”

“Ze stond expres vroeg op mijn boterhammen te smeren”

Volgens alle getuigen was Eveline Vandenbogaerde een heel zorgzame moeder. “Ze deed alles voor ons. Het was soms gênant dat ze bleef zwaaien als ik met de bus naar school ging. Zelfs als ik begon te werken, stond ze expres vroeg op om mijn boterhammen te smeren”, aldus haar zoon. Dimitri Secember zag wel dat zijn moeder vaker begon te drinken. “Maar dat waren geen drie wijnvatjes per dag zoals hier gezegd is. Ik heb haar een keer erover aangesproken dat ze om 11 uur al aan het drinken was.”

Zoon van vermoorde vrouw uit Waregem:
© BELGA

“Geprobeerd haar te helpen”

Ook Delphine, de oudste dochter van het slachtoffer, merkte dat het alcoholgebruik een probleem begon te worden. “Ze is ook een aantal keer helemaal gestopt. Ik heb daar vaak over gepraat en probeerde haar te helpen. Ze was trouwens nooit agressief als ze dronk.” Na de scheiding verwaterde het contact met haar moeder. “Ik ging helemaal niet akkoord met die relatie met Gino, want ik wist dat hij agressief was. Ik heb een keer haar blauwe plekken gezien.”

“Seks met een man van 80 is sowieso haast onmogelijk”

Haar jongste dochter An-Sofie kende de reputatie van Declercq en zag die relatie evenmin zitten. “Ik wist dat hij altijd dronken was en problemen maakte. Ik heb haar gezegd dat ze de verkeerde keuze gemaakt had.” Op het einde van haar getuigenis richtte de dochter van Eveline Vandenbogaerde zich nog rechtstreeks tot de beschuldigde. “Ik had een hele goeie band met mijn mama. Soms was dat meer mijn beste vriendin. Hij heeft mijn mama afgenomen. Ik heb het er heel moeilijk mee dat Gino hier zelfs het lef niet heeft om een keer in onze ogen te kijken. Ik begrijp dat echt niet.”

Volgens de beschuldigde pleegde hij de feiten tijdens een discussie over een mogelijke overspelige relatie met een 80-jarige man. De familie van het slachtoffer gelooft daar niet veel van. “Dat was totaal geen seksuele relatie. Met iemand van 80 jaar is dat volgens mij zelfs bijna onmogelijk”, aldus Dimitri Secember.

Woensdagnamiddag komt de familie van Gino Declercq aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier