Zoon van Nathalie bij de Leij: “Ik wil mijn mama terug”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) is de 16-jarige zoon van de beschuldigde gehoord.

P. vertelde dat hij zijn overleden zusje Dimfy (5) en zijn mama mist. De jongen werd pas in laatste instantie op vraag van zijn advocaat Kris Vincke opgeroepen als getuige. Meester Jef Vermassen en het OM hadden zich hiertegen verzet.

De zoon van de beschuldigde trok vroeger vaak op met Wesley Casselein, de toenmalige partner van zijn moeder. “Ik kwam goed overeen met hem, hij was een beetje een vaderfiguur. Ik mocht ook mee naar zijn werk en op café. Dat was leuk natuurlijk.” Van de ruzies thuis merkte de jongen niet al te veel. “Ze probeerden dat te vermijden als Dimfy en ik erbij waren. Maar ik besefte natuurlijk wel dat er iets veranderd was.”

“Niemand kan mijn mama vervangen”

P. bezoekt zijn moeder nog regelmatig in de gevangenis. “Ik zou graag willen zeggen dat ik ook mijn zusje en mijn mama ben kwijtgeraakt, in een heel moeilijke periode in mijn leven. Het is geweldig bij mijn tante, maar niemand kan mijn mama vervangen. Ik wil heel graag mijn mama terug.”

Twee dagen voor de feiten trok de jongen in bij zijn grootmoeder. Tijdens het proces werd al gesuggereerd dat zijn moeder hem bewust uit de buurt wilde hebben. “Ik was nogal een rebel en mama was boos over een incident op school. Ik heb dan zelf gevraagd om bij oma in te trekken, want die woonde vlak bij mijn school in Torhout.”

“Cannabis malen op café”

Zoon van Nathalie bij de Leij:
© BELGA

De rustige jongeman die woensdagnamiddag getuigde, lijkt inderdaad in niks op het probleemkind van drie jaar geleden. “P. was zeer explosief en keerde zich gemakkelijk tegen alles en iedereen“, vertelde een begeleidster van zijn toenmalige school. Bij de Leij was volgens de getuige heel bezorgd over haar zoon. “Ze begreep zijn problematiek, maar ik merkte wel dat ze zelf niet goed wist hoe ze het moest aanpakken. Ik moest haar ook in de gevangenis op de hoogte blijven houden van zijn situatie.”

Volgens de ex-stiefvader van Nathalie bij de Leij had Wesley Casselein geen goede invloed op de beschuldigde. “Met haar café is het drie maanden goed gegaan. Tot Wesley en zijn entourage in beeld kwamen. Ik heb hem in het café eens cannabis zien malen.” Antoon Vancoppenolle zag hoe zijn stiefdochter achteruitging. “Psychisch zakte ze terug en ze had ook een beetje een drankprobleem. Ik geloofde in Nathalie, maar emotionele problemen hebben haar kapotgemaakt.”

“Altijd beleefd in de cel”

Een cipier van de Brugse gevangenis vertelde dat de beschuldigde zich onberispelijk gedraagt. “Het was een heel goeie werker. Ze was altijd beleefd, met haar waren er nooit problemen. Nathalie was geen prater, maar ze heeft wel een keer gezegd dat ze echt niet weet wat er die dag gebeurd is.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier