Zoekactie naar gedumpte wapens van Bende van Nijvel gestart in Adinkerke

De zoekactie zal bij elk van de drie vijvers wellicht een week in beslag nemen. © MVQ
Redactie KW

Het natuurdomein van de vijvers Markey in Adinkerke is de blikvanger van de dag: wordt er daar nieuw bewijsmateriaal gevonden in de zaak van de Bende van Nijvel? Maandagmorgen werd het natuurdomein helemaal afgesloten. Met man en macht gingen mensen van het leger, de Civiele Bescherming van Jabbeke en de federale politie aan de slag. Er waren zelfs paarden ter plaatse.

Alle toegangen tot het domein werden afgesloten met hekkens en de politie is ter plaatse om nieuwsgierigen op afstand te houden. Het domein bestaat uit drie grote vijvers. De civiele bescherming kwam alvast ter plaatse met zwaar materiaal. Of er na 32 jaar nog iets zal gevonden worden op de bodem van de vijvers zal nog moeten blijken. De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk geacht voor een hele reeks overvallen tussen 1982 en 1985. In totaal vielen daarbij 28 dodelijke slachtoffers. Bij de laatste overval op 9 november 1985 in Aalst werden acht mensen doodgeschoten. De wapens die gebruikt werden zouden volgens een informant diezelfde avond nog door een Brusselse handlanger gedumpt zijn in Adinkerke.

Verjaringstermijn

De zoekactie is maandagochtend van start gegaan in de oude zandwinningsputten aan de Vijverstraat. Momenteel zijn de voorbereidende werken nog aan de gang. De zoekactie zal bij elk van de drie vijvers wellicht een week in beslag nemen. De dreggingswerken gebeuren op verzoek van de procureur-generaal van Bergen, die een oude tip opnieuw wil laten onderzoeken. Een woordvoerder van de federale politie uit Brugge treedt op als tussenpersoon bij de dreggingswerken aan de Vijverstraat, maar wil anoniem blijven: “persoonlijk ben ik nooit bij dit dossier betrokken geweest, maar ik ben de Nederlandstalige spreekbuis aan deze kant van het land. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat men lang niet wist of de verjaringstermijn zou worden verlengd om de draad opnieuw op te nemen, want het is uiteraard ook een kwestie van budget. In elk geval wordt er nu gedurende de hele week in de eerste vijver hier op elk plekje gezocht. Volgens de tips zou het gaan om zeker drie wapens.”

De politie is ter plaatse om nieuwsgierigen op afstand te houden.
De politie is ter plaatse om nieuwsgierigen op afstand te houden.© JT

“Ongeveer drie weken geleden is er al gecheckt met een metaaldetector of er effectief iets te vinden zou zijn en de apparatuur gaf positieve signalen. Uiteraard kan dit om andere zaken dan om wapens gaan, maar als er wapens worden gevonden, dan is dit ook na meer dan dertig jaar nog zinvol. In het slechtste geval zijn enkel de onderdelen in hout van een wapen helemaal verrot, maar alles wat metaal is blijft redelijk goed bewaard in het slib en zelfs nummers zouden nog herkenbaar kunnen zijn. Het was niet eenvoudig om een gepast tijdstip te kiezen, want voor het leger, dat het duikersteam ter beschikking stelt, was enkel deze week nog vrij. Een team van de Civiele Bescherming is gestart met de voorbereidende werken: zij maaien de bermen zodat het werkterrein voor de duikers makkelijker toegankelijk wordt. Hoewel deze vijvers ondiep zijn – op dit moment door de droogteperiode ligt het peil tussen 80 en 120 centimeter – blijft het moeilijk werken. Of we volgende week verdergaan met de tweede vijver, daarover moet nog overleg worden gepleegd, want deze oude zandwinningsputten werden in 2007 opgewaardeerd tot een mooi natuurdomein en daar springen we toch liever voorzichtig mee om.”

Zoon van taxichauffeur

De meeste nieuwsgierige buurtbewoners die een kijkje komen nemen zijn te jong om zich de brutale overvallen van de Bende van Nijvel te herinneren, maar Johan Cottry, die vlakbij de vijvers woont, herinnert zich de feiten nog wel degelijk: “Ik vraag me alleen af of dit nu, 32 jaar na de feiten, nog wel nodig is om hier te gaan zoeken. Wat gaan ze nog vinden, als er al iets te vinden valt? Voor zover ik mij herinner, waren er hier geen vijvers in de jaren ’80, maar ‘putten’ waarin de kinderen speelden. En ja, er stond af en toe water in… Patrick Pilarski, die de wapens hier zou hebben gedumpt, was hier niet gekend, want ik geloof dat hij in het Brusselse woonde. Zijn vader was hier taxichauffeur. Zijn huis stond hier een eindje verderop in de straat, maar de man is al lang overleden en het huis is vernieuwd.”

Patrick Pilarski zou ervoor gezorgd hebben dat de wapens verdwenen.
Patrick Pilarski zou ervoor gezorgd hebben dat de wapens verdwenen.© GF

Voormalig commissaris Johan Vanblaere van Koksijde heeft wel weet van het complexe dossier en kent ook de informant die de politie en het gerecht al meermaals nuttige tips heeft bezorgd. “Omstreeks 2004 kreeg ik een bericht van de informant, die samen met Patrick Pilarski in de cel had gezeten. Die man vertelde dat hij met Pilarski op café zat en hem zei dat hij in 1986 tegen een versperring was gereden in Veurne toen hij op weg was naar zijn vader in Adinkerke… met wapens die de Bende had gebruikt bij overvallen. Pilarski zou zich verscholen hebben op het toilet, samen met zijn moeder. Zijn vader zou in paniek de wapens in de vijver hebben gesmeten. Toen dacht ik: die feiten moeten verifieerbaar zijn en er moet een verslag bestaan bij de Rijkswacht. Er kan nagegaan worden of de betrokken personen effectief op dat adres woonden en of er een vijver in de buurt was. Later kreeg ik een bericht dat de wapens afkomstig zouden zijn van een garagist uit het Brusselse, die ze gekregen had van zijn broer via Westland Newpost, een extreemrechtse organisatie, gelinkt aan duistere zaken en moorden. Een aantal feiten zijn destijds nagetrokken om te zien of Pilarski zelf bij de overvallen betrokken was: voor de eerste reeks overvallen zat hij achter de tralies, tijdens de tweede reeks niet… Hij stond inderdaad bekend voor gewapende overvallen en fraudezaken.”

Doelbewust genegeerd?

“Volgens mijn informant was Pilarski zeker in staat tot zulke daden. Er heerst trouwens een misverstand rond eerdere dregginswerken: enkele jaren geleden zijn de bermen rond de vijvers opgekuist, maar effectief zoekwerk is er niet geweest, want een budget van 10.000 euro was toen niet beschikbaar. In de loop der jaren werd het dossier ook behandeld door telkens andere teams en bepaalde informatie is zeker blijven liggen. Eindelijk, dankzij de Waalse procureur-generaal Christian De Valkeneer wordt de zaak opnieuw opgenomen. Daar ben ik blij om, want er zal nu eindelijk zekerheid komen of er al dan niet wapens zijn gedumpt. Destijds heb ik zelf geprobeerd om meer inlichtingen in te winnen, ik heb een brief geschreven naar de adjunct van minister Geens, naar het parket… maar ik had soms de indruk dat er bepaalde zaken al dan niet doelbewust werden genegeerd en dat ik met een kluitje in het riet werd gestuurd. Nu doet het gerucht de ronde dat ik degene ben die enkele weken geleden zou gelekt hebben dat er in de vijvers naar wapens zou worden gezocht, maar niets is minder waar! Wat er intussen met Pilarski is gebeurd? Volgens mijn informant, die jaren samen met Pilarski is opgetrokken, ook onder meer in Spanje en Gibraltar, zou het best kunnen dat hij is omgekomen bij een overval in Khartoum of dat hij werd geliquideerd… Maar Patrick Pilarski zou volgens mijn bron niet de persoon zijn die nooit meer iets van zich laat horen als hij nog in leven zou zijn…”

(JT/Belga/MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier