Zinloos vandalisme in Kortrijkse scholen

Overhoop gehaalde DVD's en spelletjes © ED
Redactie KW

Tijdens de paasvakantie stelde men in verschillende Kortrijkse scholen zinloos vandalisme vast. Dat was het geval in de Damiaanschool, basisschool OLV van Vlaanderen en Rhizo lyceum OLV van Vlaanderen.

Het vandalisme gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag. In Rhizo Lyceum OLV van Vlaanderen kreeg directeur Franceska Verhenne om 5.15 uur een alarm van de centrale. “Het lyceum en de basisschool zijn twee verschillende schoolbesturen, maar het is eigenlijk één gebouw, waar de middelbare school aan de ene kant en de basisschool aan de andere kant gevestigd is. Sommige ruimtes worden door beide scholen gebruikt. De alarmcentrale kon localiseren dat het alarm zich op dat moment in de lagere school bevond. Ik heb Lindsey Roose, de directeur van de lagere school verwittigd. De politie kwam ter plaatse om de wanorde vast te stellen.”

Bluspoeder

Franceska ging voor de zekerheid toch ook zelf kijken in het lyceum. “Op het eerste gezicht was er bij ons niets aan de hand, maar in de sporthal stelde ik vast dat het brandblusapparaat er volledig uitgespoten was, tot op de tribune. De sporttroffeeën werden over het schooldomein verspreid.” Franceska vond het brandblusapparaat terug in de struiken. “Uit sporttassen die op school gebleven waren werd het gerief uitgehaald en rondgegooid.” De politie werd daardoor donderdag nog eens opnieuw opgebeld om de vaststellingen te doen. In OLV van Vlaanderen waren een poort en de deur van de sporthal geforceerd.

Modem in het toilet

Losgekoppelde modem in toilet
Losgekoppelde modem in toilet© ED

Op donderdagmorgen stelden ook de mensen van de opvangdienst van de Damiaanschool om kwart voor zeven vast dat er vandalisme gepleegd werd buiten en binnen in de school. “In eerste instantie dachten we dat het enkel buiten was, maar ook verschillende ruimtes binnen werden beklad met verf, waarvan de bussen nog op een tafel stonden, en werden flessen kapotgegooid”, aldus directeur Hans Libbrecht. Ook in de Damiaanschool, die nog geen anderhalve kilometer van OLV van Vlaanderen ligt, werd er op het eerste zicht niets gestolen. “Er was een modem losgekoppeld, maar die vonden we terug in een toiletpot.” De politie kwam ook hier ter plaatse en het labo deed een sporenonderzoek. “Wie weet dat ze via sporen sommige zaken aan elkaar kunnen linken.”

Maandag start in de Damiaanschool een gespecialiseerd bedrijf aan de opkuis.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier