Zeven maanden cel voor ongebruikte cannabisplantage

Tot de installatie van de cannabisplantage kwam Brecht D. niet. "Een gebrek aan lef", zegt hij zelf. © Archief
Redactie KW

Een 28-jarige man uit Moeskroen moet na vijf maanden voorhechtenis niet terug naar de cel. Vorige zomer werd in de kelder van zijn woning in Kortrijk een gloednieuwe installatie om een cannabisplantage in te richten gevonden. De rechter legde hem een celstraf op van zeven maanden, waarvan vijf maanden effectief.

Tot gebruik van de installatie kwam het echter nooit. Het bleef bij plannen en de aankoop van het materiaal in Nederland want Brecht D. vond niet de moed of de durf de plantage ook op te zetten en te laten werken. Het was een bezorgde postbode die de politie waarschuwde. De postbode stelde vast dat de deur van een woning langs de Gentsesteenweg in Kortrijk enkele dagen open bleef staan. De woning stond leeg maar in de kelder stonden een afzuiginstallatie, lampen, irrigatiesysteem,… Het materiaal zat nog in de verpakking.

“Ik durfde niet”

“Besteld in een growshop in Amsterdam en gewoon aan huis geleverd”, verklaarde Brecht D. “Ik zat in een uitzichtloze situatie, wou snel geld verdienen om daarna naar het buitenland te verhuizen. Maar ik had schrik en durfde het materiaal niet te installeren.” De ontdekking gebeurde op 3 augustus vorig jaar. D. vloog tot 23 december in de cel. Het vermoeden dat hij met anderen samenwerkte, kon niet hard gemaakt worden.

De rechter legde nog een boete van 6.000 euro op maar slechts 300 euro moet effectief betaald worden. De cannabisinstallatie is verbeurd verklaard. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier