Zes maanden cel voor hulp bij illegale migratie van broer

© BELGA
Redactie KW

De BMW van de beklaagde werd op 15 november 2015 een eerste keer gecontroleerd in Zeebrugge.

In zijn dakkoffer bleek verstopt onder een slaapzak een vluchteling te zitten. De transmigrant verklaarde dat hij de broer is van de bestuurder. Op 17 december 2015 werd de wagen van de man uit Hull in Knokke-Heist opnieuw onderschept. Ook toen zat zijn broer in de auto, samen met nog drie andere mensen.

De verdediging vroeg de vrijspraak, omdat de Iraanse Brit om humanitaire redenen handelde. “Hij heeft alles betaald voor hen, zelfs hun verblijf in Blankenberge”, aldus meester Yen Buytaert. De rechter veroordeelde Ali A. toch tot zes maanden effectieve celstraf en een geldboete van 10.200 euro, waarvan de helft met uitstel. De haven binnendringen met het oog op een illegale oversteek naar het Verenigd Koninkrijk kan volgens de rechter immers absoluut niet als humanitaire hulp beschouwd worden. De BMW van de beklaagde werd verbeurdverklaard.

Twee Albanezen werden op dezelfde zitting voor mensensmokkel veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel. In de nacht van 22 op 23 oktober 2015 zag een getuige een verdacht voertuig aan de terminal van P&O Ferries in de haven van Zeebrugge. Langs de spoorweg werden twee transmigranten opgemerkt. Door de nummerplaat van hun witte Volkswagen Golf kwamen twee Brusselse Albanezen in het vizier van de speurders.

Mark B. (24) en Kanto R. (23) beweerden dat ze eigenlijk niets te maken hebben met mensensmokkel. Een vriend zou hen gewoon gevraagd hebben om twee neven naar Zeebrugge te voeren. Naar eigen zeggen kregen ze enkel geld om de benzine te betalen. De rechter achtte de beklaagden wel degelijk schuldig aan mensensmokkel en verklaarde bovendien hun voertuig verbeurd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier