Zes jaar gevorderd voor Oostendenaar die op grote schaal sjoemelde met leningen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een Oostendenaar heeft zich samen met zes andere beklaagden voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor grootschalig gesjoemel met leningen. Het openbare ministerie vorderde voor de verdachte zes jaar effectieve celstraf. Een Oostendse notaris riskeert drie jaar cel.

Het openbaar ministerie omschreef op de zitting de man, D.S., als de spil en de bedenker van de oplichtingen. De beklaagde zette in 2010 en 2011 stromannen in om verschillende panden in Oostende te kopen. Voor die stromannen regelde hij met behulp van valse loonbriefjes leningen. Bovendien kreeg D.S. extra krediet los door valse facturen van verbouwingen voor te leggen. Crédit Foncier stelde zich burgerlijke partij voor bijna 550.000 euro.

D.S. ontkent dat hij de bedoeling had om de banken op te lichten. “Het was wel degelijk zijn bedoeling om met de huurinkomsten van die panden alles terug te betalen”, pleitte zijn advocaat Terence Halsberghe. Volgens de verdediging stortte het bedrijf van D.S. pas in elkaar toen hij in 2012 in de gevangenis belandde. Voor de echtgenote van S. werd drie jaar cel gevorderd. O.K. liep net als haar man al eerdere veroordelingen op.

Ook notaris betrokken

Een Oostendse notaris riskeert drie jaar cel voor zijn rol in de zaak. Het parket meent dat hij op de hoogte was van het gesjoemel. De notaris beweert dat hij van niks afwist en de bewuste dossiers zelfs niet zelf heeft voorbereid. Een toenmalige medewerker van Crédit Foncier riskeert twee jaar met uitstel. Hij zou een vals schattingsverslag opgesteld hebben. Voor de drie stromannen van D.S. werd een jaar met uitstel gevorderd.

De rechtbank doet uitspraak op 17 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier