Zes jaar cel voor mensensmokkelaar die politie probeerde te rammen

© BELGA
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een Irakese mensensmokkelaar tot zes jaar effectieve celstraf veroordeeld voor poging tot doodslag.

Ramadan A.M.A. probeerde in de zomer van 2012 een achtervolgende politiewagen te rammen op de snelweg.

Bij een actie tegen mensensmokkel merkten agenten op 9 augustus 2012 dat een Mercedes Vito zich op de snelwegparking van Westkerke tussen de vrachtwagens parkeerde. Even later kwamen twaalf vluchtelingen uit de maïsvelden tevoorschijn. Ze namen plaats in de bestelwagen, waarop de politie besloot tussen te komen. De bestelwagen scheurde echter onmiddellijk weg richting Frankrijk.

Het kwam uiteindelijk tot een wilde achtervolging over een afstand van 30 kilometer. Tijdens die achtervolging probeerden de mensensmokkelaars meermaals één van de twee achtervolgende politiewagens te rammen. Ze haalden snelheden tot 180 kilometer per uur.

Beide beklaagden kwamen niet opdagen voor hun proces. Ramadan A.M.A., de bestuurder van de bestelwagen, werd tot zes jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Zijn kompaan Kader N. moest zich enkel verantwoorden voor het smokkelen van die twaalf illegalen. Hij kreeg hiervoor een effectieve celstraf van 30 maanden en een boete van 72.000 euro opgelegd. De rechter heeft de onmiddellijke aanhouding van beide mensensmokkelaars bevolen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier