Zeebrugse havenarbeider vraagt celstraf met uitstel voor stenengooier

Redactie KW

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is donderdag een 37-jarige havenarbeider uit de haven van Zeebrugge verschenen, die betrokken was bij de rellen die de nationale betoging van 6 november 2014 ontsierden.

De man had stenen gegooid naar de politie en werd daarvoor in het voorjaar bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan de helft met uitstel. Hij tekende verzet aan en vroeg om de celstraf volledig met uitstel uit te spreken.

Ik was naar de betoging gegaan en had al op de trein stevig gedronken“, verklaarde de dertiger donderdag. “Ook tijdens de betoging bleef ik drinken, zodat ik op het einde stomdronken was en me liet meeslepen door de massa. Ik herinner me alleen nog dat ik natgespoten werd door de politie. Toen ik gearresteerd werd, toonde de politie me foto’s waarop ik mezelf herkende terwijl ik stenen aan het gooien was.”

Geen celstraf

De man betwistte de feiten dan ook niet, maar hoopte op een celstraf met volledig uitstel. “Mijn cliënt werkt zes dagen op zeven om rond te komen en voor zijn kinderen te zorgen“, pleitte zijn advocaat. “Hij kan zich niet vrijmaken om een werkstraf uit te voeren. Een effectieve celstraf zou zijn beroepstoekomst echter ernstig in het gedrang brengen.”

Het parket kon zich vinden in een volledig uitstel voor de celstraf. De rechtbank doet uitspraak op 15 oktober.

Bij de rellen tijdens de vakbondsbetoging van 6 november 2014 raakte een honderdvijftigtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De Brusselse lokale politie kon al 54 verdachten identificeren en oppakken, van wie een groot deel al veroordeeld werd tot werkstraffen. Woensdag werden de laatste vier verdachten opgepakt. Zij verschijnen eind oktober voor de rechter.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier