Zaakvoerder achtervolgt winkeldief kilometer lang door centrum Knokke

Redactie KW

De dader weigerde zijn rugzak te openen bij het verlaten van de winkel en vluchtte weg.

Tim Bulcke (41) zette meteen de achtervolging in en kon de dief enkele straten verderop vatten. “Onderweg stal hij nog hardhandig de fiets van een klein meisje om sneller te kunnen vluchten“, vertelt Tim.

De winkeldief kwam zaterdagochtend de winkel in de Lippenslaan binnengewandeld als een normale, vriendelijke klant. “Zo leek het toch op het eerste zicht”, begint Tim Bulcke zijn verhaal. De jongeman gedroeg zich volgens de zaakvoerder van Peak Performance als elke andere klant en keek even rond in de winkel. Op dat moment was er heel wat volk aanwezig in de zaak. “Plots zag ik de man niet meer”, gaat Tim verder. “Geen probleem, dacht ik. Het gebeurt wel vaker dat klanten gewoon even binnen en buiten lopen in de winkel. Diefstal ging toen zeker nog niet door mijn hoofd.” Pas toen de man na een tijd plotseling terug in het midden van de winkel stond, ging er bij de uitbater een belletje rinkelen. “Ik vermoedde dat hij uit de richting van de paskamers kwam en wou voor de zekerheid toch eens controleren of er niet meer aan de hand was“, aldus Tim.

Lange achtervolging

De zaakvoerder stapte op de man af en vroeg beleefd om zijn rugzak te openen. De verdachte klant weigerde dit te doen, waarna een hevige discussie volgde. “Hij verweet me dat ik hem viseerde omwille van zijn afkomst. Onzin, natuurlijk”, gaat Tim verder. “Op het moment dat ik zijn rugzak zelf wilde openen, sloeg hij op de vlucht.”

De zaakvoerder twijfelde geen seconde en liep de winkeldief achterna. Wat volgde was een lange achtervolging door het centrum van Knokke. “Hij liep door de Lippenslaan en bleef lopen in de richting van de Zoutelaan”, herinnert Tim Bulcke het zich nog goed. “Ik naderde tot op zo’n twintig meter van de man toen hij plots een jong meisje hardhandig van haar fiets duwde om sneller te kunnen vluchten.” Toch gaf de zaakvoerder zich nog niet gewonnen. Net op dat moment passeerde een kennis van hem die zijn fiets doorgaf. Tim zette meteen terug de achtervolging in en kon de man op het kleine fietsje vrij snel bij de kraag vatten. “Ik duwde hem van de fiets en ben er meteen opgesprongen”, vertelt Tim. “Ik keek in de rugzak en zag effectief een jas die gestolen was uit mijn winkel. De man zelf kon uiteindelijk toch nog ontsnappen met zijn rugzak, een verdere achtervolging zag ik niet meer zitten. Stel je voor dat hij een mes of ander wapen had getrokken. Ik vond het belangrijker om de gestolen fiets terug aan het meisje te bezorgen”, aldus Tim. De gestolen jas bleek uiteindelijk beschadigd door het losrukken van het alarm. Bij de schermutseling viel ook een pet uit de rugzak. Die bleek enkele winkels verderop gestolen.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier