Woordvoerder premier Michel krijgt twee maanden celstraf met uitstel

© BELGA
Redactie KW

Samen met zijn broer verduisterde Leyts een deel van de erfenis van zijn stiefvader: kasbons ter waarde van 100.000 euro.

Barend Leyts (46), de woordvoerder van premier Michel, heeft in de Brugse rechtbank twee maanden celstraf met uitstel gekregen voor meineed en valsheid in geschrifte. Samen met zijn broer verduisterde Leyts een deel van de erfenis van zijn stiefvader: kasbons ter waarde van 100.000 euro. De broers hebben de beschuldigingen altijd met klem ontkend en gaan in beroep.

De rechtszaak is een uitloper van een erfeniskwestie. In 2004 overleed de moeder van Barend Leyts. Kort nadien stierf ook zijn stiefvader. Toen de broer van die laatste in het huis van het overleden koppel documenten aantrof die wezen op het bestaan van vijf kasbons ter waarde van honderdduizend euro, maar de waardepapieren zelf spoorloos bleken, stapte hij naar de politie.

Het onderzoek wees uit dat in juli 2004 werd in een Luxemburgs filiaal van Deutsche Bank een deel van de kasbons te gelde werden gemaakt. Dat bleek uit bankdocumenten. De speurders kwamen uit bij de twee broers Leyts. Zij werden ervan verdacht de kasbons te hebben verzilverd en het geld te hebben verdeeld.

De rechtbank achtte de bankdocumenten wel degelijk voldoende als bewijs

Het onderzoek sleepte twaalf jaar aan maar al die tijd zijn de broers hun onschuld staande blijven houden. Volgens de verdediging ontbreken op de bankdocumenten die het parket als bewijs aanvoert de handtekeningen van Barend Leyts en zijn broer. “Iedereen kon in hun naam die transactie hebben uitgevoerd”, klonk het.

Maar de rechtbank achtte de bankdocumenten wel degelijk voldoende als bewijs en veroordeelde de broers Leyts woensdagochtend elk tot twee maanden celstraf met uitstel. Aan de burgerlijke partijen moeten ze samen een schadevergoeding van 53.000 euro betalen.

Voor zijn carrière als woordvoerder van premier Michel (MR), was Barend Leyts jarenlang journalist bij VTM, waar hij naam maakte als kenner van het koningshuis en van het Vaticaan. Leyts valt als woordvoerder van de premier onder het toezicht van de Kanselarij, die bij een definitieve veroordeling tot een schorsing of ontslag over kan gaan. Maar zover komt het voorlopig niet want de broers gaan in beroep tegen het vonnis.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier