Winkelbediende speelde onder één hoedje met overvallers die uit waren op iPhones en iPads

Redactie KW

Voor de Brugse correctionele rechtbank zijn dertien beklaagden veroordeeld in twee zaken van in scène gezette overvallen in Oostende.


Twee bendes gooiden het op een akkoordje met de winkelbediende en gingen aan de haal met dure smartphones. De samenzweerders kregen 250 uur werkstraf opgelegd.

Op 30 maart 2012 werd Morgan V. in het Mobistar Center door twee andere jonge twintigers overvallen. Tenminste, zo vertelde hij het aan de politie. In werkelijkheid had hij de overval samen met Michael J. en Nick B. in scène gezet. De Oostendenaars maakten 20 iPhones, 12 iPads, een smartphone van Samsung en een slordige 4.000 euro buit. De zaak kwam drie andere jonge Oostendenaars ter ore. Met dezelfde truc maakten ze eind juni 2012 bij BelCompany 22 iPhones buit.

Doorverkopen niet simpel

De smartphones doorverkopen bleek geen sinecure te zijn. Uiteindelijk kon de tweede bende hun buit slijten aan de Brusselse familie C. Zij kregen voor hun aandeel een geldboete tot 600 euro, Jilali C. werd bij verstek vrijgesproken.

De advocaten van de samenzweerders hadden gevraagd om hun cliënten een werkstraf op te leggen. Ze verwezen onder andere naar hun blanco strafblad en naar de lange voorhechtenis. Michael J. bracht zijn twee maanden voorhechtenis trouwens door in de ziekenboeg van de Brugse gevangenis. Bij zijn arrestatie sprong hij immers van de vierde verdieping door het raam naar beneden. Als de Oostendenaars hun werkstraf van 250 uur niet uitvoeren, moeten ze alsnog voor 30 maanden de cel in.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier