Willem Broos, schuldig aan dubbele moord, veroordeeld tot 29 jaar cel

Willem Broos is schuldig bevonden aan dubbele moord. © a-Kurt
Redactie KW

De volksjury heeft Willem Broos (74) donderdagnamiddag schuldig bevonden aan de moorden op Maria Housen (75) en Peter Broos (46).

Op 26 november 2012 kreeg Peter Broos een ernstig verkeersongeval. Hij belandde in het ziekenhuis, waardoor zijn winkel een hele tijd zou moeten sluiten. Vader Willem Broos trof in de fruitwinkel en in een opslagplaats heel wat vervallen producten en andere rommel aan. Bovendien maakte de winkel al sinds 2009 verlies.

Eerst de zoon, dan de moeder

Op 8 december 2012 mocht Peter Broos het ziekenhuis verlaten. De volgende nacht ging zijn vader hem met twee messen te lijf. Het slachtoffer probeerde zich nog te verdedigen, maar kreeg bijna 20 messteken te verwerken. Wellicht kwam Maria Housen af op het kabaal in de slaapkamer van haar zoon. Ook zij werd met bijna 20 messteken van het leven beroofd. Achteraf belde Willem Broos zelf de politie en legde hij volledige bekentenissen af. Later beweerde de beschuldigde dat hij de feiten in een soort droom pleegde.

Die stelling werd door de jury van tafel geveegd. Zo was hij heel rustig tijdens het telefoongesprek met de politie. “Aan de verbalisanten deed hij spontaan zijn relaas. Hij zei niet dat de feiten buiten zijn wil om gebeurden”, klinkt het in de motivatie. Daarnaast klopte zijn gedetailleerde verhaal uit zijn eerste verhoor en reconstructie met de objectieve vaststellingen. “Volgens de gerechtspsychiater is zijn verhaal, dat het in een soort droom gebeurde, een overlevingsstrategie. Het hof van assisen sluit zich hierbij aan.”

Geen twijfel over voorbedachtheid

Over de voorbedachtheid kan volgens de jury geen twijfel bestaan. Willem Broos ging bewust naar de keuken om twee messen te halen. “Minstens op dat ogenblik had hij de bedoeling om ze te doden. Vanaf dat moment had hij nog voldoende tijd om van zijn voornemen af te zien.” Daarnaast werd in de motivatie ook naar de ernst van de feiten verwezen. “Het opzet om te doden blijkt uit de talrijke zware letsels. Beide slachtoffers vertoonden een gapende snijwonde ter hoogte van de keel. Belangrijke bloedvaten werden doorgesneden.”

Procureur-generaal Lode Vandaele heeft 27 jaar opsluiting gevorderd. Voor de openbaar aanklager speelt bij het bepalen van de strafmaat de bescherming van de maatschappij een grote rol. “Dat is vooral bij zware criminelen. Willem Broos kan niet tot die categorie gerekend worden.” Volgens de psychiaters is hij in principe ook geen gevaar voor de maatschappij. “Het zou niet eerlijk zijn om hem nu als een doorgewinterde crimineel af te schilderen. De moorden waren een reactie op wat misging in de kruidenierszaak. Daarmee stond of viel alles in zijn leven.”

Uiteindelijk heeft het assisenhof Willem Broos tot 29 jaar opsluiting veroordeeld voor de moorden op zijn echtgenote Maria Housen en hun zoon Peter.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier