Wetsdokter en tegenexpert lijnrecht tegenover elkaar over doodsoorzaak Godelieve Degryse

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Rasoul Ebadi (35) heeft wetsdokter Marc De Leeuw getuigd dat de dood van Godelieve Degryse (82) onmogelijk door een val van de trap kan verklaard worden. Volgens dokter Jan Bolt, een tegenexpert aangesteld door de verdediging, is een val wel de meest plausibele hypothese.

Dokter De Leeuw beschreef uitvoerig de verwondingen op het lichaam van het slachtoffer. De vrouw had verschillende blauwe plekken aan haar hoofd, maar van een schedelbreuk of een bloeding in de hersenen was geen sprake. “Het is wel opvallend dat er in totaal 16 ribben gebroken waren. Er was ook een fractuur van het borstbeen met indeuking. Die letsels zijn compatibel met zwaar, stomp geweld op de borstkas. Dat is ook de doodsoorzaak.”

“Beenderen niet meer zo stevig op je 82”

Tijdens de autopsie vond de wetsdokter ook verwondingen in haar hals. In de keel was een stukje kraakbeen gebroken. “Die breuk is opgetreden toen het slachtoffer nog leefde. Er was dus sprake van mechanisch geweld ter hoogte van de keel.”

Tegenexpert Jan Bolt kan zich hier niet in vinden. “Ze suggereren samendrukkend geweld, maar die bloedingen kunnen ook bij de val van de trap ontstaan zijn.” De ribbreuken kunnen volgens Bolt in dit geval zeker verklaard worden door een val van de trap. “Het gaat tenslotte om een vrouw van 82, die beenderen zijn niet meer zo stevig. De ambulancier had het gevoel dat hij in een buik duwde, dus die ribben waren al gebroken.”

“We hebben die valtesten met een pop gedaan, we konden daar moeilijk advocaten voor gebruiken”

De verdediging vindt het cruciaal dat de val van de trap nooit echt werd onderzocht. Volgens de speurders was het technisch gezien zelfs onmogelijk om zo te vallen. Daarom gingen ze het vorige week zelf samen met Bolt testen. “We hebben die valtesten met een pop gedaan. We konden daar moeilijk advocaten voor gebruiken”, gaf dokter Bolt toelichting bij de beelden. “U ziet dat ze stoot tegen de wand en uiteindelijk onderaan de trap in buiklig eindigt.”

Met de knieën op de borstkas gesprongen?

Uit de autopsie bleek dat het hartzakje en de aorta van het slachtoffer ook gescheurd waren. Volgens de tegenexpert moet dit bij de reanimatie gebeurd zijn. “De borstkas was niet meer stabiel. Het hart kan gekwetst worden tussen het borstbeen en de wervelzuil.”

Ook voor dokter De Leeuw kan een val van de trap niet uitgesloten worden, maar het kan de doodsoorzaak niet zijn. “In de versie van Bolt moet ze veel te snel doodbloeden, maar dat gebeurt niet bij dergelijke verwondingen. Er zijn bovendien geen breuken van ledematen.” Procureur-generaal Serge Malefason suggereerde dat de beschuldigde met zijn knieën op de borstkas van het slachtoffer zou zijn gesprongen. Zoiets zou wel de vrij snelle dood kunnen verklaren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier