West-Vlamingen getuigen na terreuraanslag in Barcelona: “Het was hier complete chaos”

© REUTERS
Redactie KW

In Barcelona vond donderdag in de vooravond een terroristische aanslag plaats. Een bestelwagen reed er in op een mensenmassa. Minstens dertien personen lieten daarbij het leven. Er is ook sprake van meer dan vijftig gewonden. Ook heel wat West-Vlamingen bevinden zich op dit moment in de Spaanse stad.

De 29-jarige Tahnee Verkempinck uit Oostende verblijft momenteel voor vier dagen in Barcelona met haar vriend. “Ons hotel bevindt zich op amper twee kilometer van de Ramblas waar de terreuraanval plaatsvond”, vertelt Tahnee. “Op het moment dat het gebeurde, waren we in het hotel. We waren ons van niets bewust tot mijn schoonbroer ons een bericht stuurde met de vraag of we veilig waren. Meteen zetten we het nieuws op en zo wisten we meteen wat er gebeurd was. Gisteren liepen we er nog rond, niet wetend wat er zich daar vandaag zou afspelen. We waren ons eigenlijk aan het klaar maken om te gaan aperitieven, dat zouden we doen op de Ramblas.”

Tahnee Verkempinck en haar vriend.
Tahnee Verkempinck en haar vriend.© JRO

Hun vijf maanden oude baby bleef achter in Oostende, in goede handen. “Ik mag er niet aan denken dat we net op dat moment met onze baby op de Ramblas zouden lopen”, gaat Tahnee verder. “Momenteel zitten we in de lobby van het hotel, de politie heeft ons gevraagd om hier te blijven en niet buiten te komen. De lobby zit barstensvol. Voor verschillende mensen zit hun vakantie erop. Sommigen waren er bij toen het gebeurde, die mensen willen nu zo snel mogelijk terug huiswaarts keren. Constant circuleren helikopters boven het hotel; Wij gaan morgen proberen de draad terug op te pikken. Het heeft geen zin om een vroegere vlucht te boeken, we zijn hier amper vier dagen. Toch zullen we ons verblijf in Barcelona nooit meer vergeten. Iedereen zegt steeds dat het overal kan gebeuren, maar toch sta je er niet bij stil dat het net tijdens jouw reis kan gebeuren. Gelukkig is het voor ons wel goed afgelopen, anderen hadden minder geluk.

Dochter in Barcelona

Michael Dewulf beleefde thuis in Oostende dan weer enkele bange momenten. Zijn elfjarige dochter Anouck verblijft momenteel in Barcelona met haar mama. Een reisje die ze nog te goed had voor haar plechtige communie. “Toen ik het nieuws hoorde, dacht ik meteen aan Anouck“, vertelt Michael. “Ze vertrok woensdag samen met mijn ex-vrouw voor een driedaagse. Vrijdag komen ze terug. Ik zou me geen wereld zonder haar kunnen voorstellen, stel je voor dat ze op dat moment net op de Ramblas liep. Gelukkig bevonden ze zich op het moment toen de bestelwagen op de menigte inreed, aan de andere kant van de stad. Hun hotel is wel in de buurt van de Ramblas.”

De ravage zal waarschijnlijk nog duidelijk zichtbaar zijn, maar Anouck is een sterke meid

“Ik kon ze redelijk snel na de feiten te pakken krijgen. Ik kan niet omschrijven hoe je je voelt op het moment dat je hoort dat alles in orde is. Je ziet het zo vaak op televisie, in het nieuws. Je denkt er niet bij na dat het kan gebeuren op het moment dat je dochter en je ex-vrouw zich daar bevinden. Of ik niet bang ben dat Anouck verschrikkelijke dingen zal zien? Voorlopig blijven ze uit de buurt van de plaats. Misschien als ze er morgen passeren en passanten leggen er bloemen neer dat ze dan vragen zal stellen. Ook de ravage zal waarschijnlijk nog duidelijk zichtbaar zijn, maar Anouck is een sterke meid. Ik denk ook niet dat haar mama met haar langs de Ramblas zal lopen morgen.”

Ondertussen had Michael al contact met zijn dochter, die nog wat in paniek is. Ze zijn net buiten de perimeter aangekomen en niemand mag naar hun hotel. Er is enorme chaos op de straat. Mensen zijn er aan het wenen, overal staan mensen met hun bagage die hun hotel niet kunnen bereiken…

Michael Dewulf met zijn dochter Anouck.
Michael Dewulf met zijn dochter Anouck.© JRO

Anaïs Dewachter (Menen): “Het is hier complete chaos”

Anaïs Dewachter (20) studeert momenteel in Barcelona, maar woont in Menen. Ze kwam er zondagmorgen aan en blijft er vier weken lang om er een opleiding te volgen aan de European Bartender School. “Het is hier complete chaos”, zegt ze. “Op het moment dat de bestelwagen zich in de menigte boordde zaten we nog op school. De lessen zijn hier later omwille van de siësta. Iedereen van de klas was uiteraard in shock. Sommigen onder ons maakten al een aanslag mee in Parijs of in Nice, ook nu verblijven ze in een stad waar net nu een aanslag gebeurde. Gelukkig zijn we allemaal veilig en wel in onze hostel, op amper een straat van de Ramblas. Het duurde vier uur voor we terug ons hotel in mochten. De Ramblas zelf en de Place de Catalunya zijn volledig afgesloten. Niemand mag er in of uit. De politie is massaal aanwezig, er is geen doorkomen aan. Het is onbegrijpelijk dat die barbaren onschuldige mensen willen kwaad doen. Normaal gaan we na de lessen nog iets drinken samen maar feesten zit er momenteel niet in. Ook bij de Spanjaarden heerst er ongeloof. Niemand had verwacht dat ze hier, in Barcelona, zouden toeslaan. Opnieuw een zwarte dag voor de wereld.”

West-Vlamingen getuigen na terreuraanslag in Barcelona:

Brugs koppel: “Bijna een uur in kledingwinkels geschuild”

Bart H. (53) en zijn vrouw Petra T. (50) waren vlakbij de aanslag op de Ramblas in Barcelona. Ze schuilden bijna een uur lang in kledingwinkels voor de kust opnieuw veilig was. “We beseffen nog niet goed waaraan we ontsnapt zijn”, zegt Bart.

“Een plaspauze in een café. Een rood licht. Het heeft er allemaal voor gezorgd dat wij nét niet op de plaats van de aanslag waren.” Aan het woord zijn Bruggelingen Bart en Petra. Zij genoten van een citytrip in Barcelona toen ze de gruwel gistermiddag voor hun ogen zagen gebeuren. Op een kleine honderd meter van hen reed een wagen in op de meute toeristen op Las Ramblas. Net op de plaats waar zij heen aan het wandelen waren. “Ik dacht onmiddellijk aan een aanslag”, zegt Petra. “We zagen hoe mensen op de grond lagen. Anderen vielen pas later neer. Er klonken geweerschoten. Maar we weten niet of die van de daders of van de politie afkomstig waren. Het was verschrikkelijk om te zien.”

Het koppel twijfelde niet en zette het onmiddellijk op een lopen. Ze vluchtten de dichtstbijzijnde winkel – die van Adidas – binnen. Daar verschuilden ze zich ongeveer een kwartier. “”Wij waren een van de eersten die begonnen te lopen op de Plaza de Catalunya”, vertelt Bart. “Petra had direct door dat het om een aanslag ging en twijfelde niet. Ze riep dat ik moest lopen. Toen we een bewaker aan de ingang van de Adidas winkel zagen staan, zijn we de winkel binnen gelopen. Daar was het nog relatief rustig. Veel mensen wisten nog niet goed wat er was gebeurd. Omdat er bij eerdere aanslagen vaak een volgde na de eerste besloten we om daar nog even te blijven. Na een tijdje leek het voorbij en gingen sommige mensen voorzichtig naar buiten. Wij besloten om in hun spoor te volgen. Maar plots ontstond er weer paniek. Waarom precies weten we nog altijd niet. Maar we wilden geen risico’s nemen en zijn ook weer beginnen lopen.”

Om de hoek vonden de Bruggelingen dekking in een andere winkel. “Wij zorgden dat we samen bleven en vluchtten een Geox-winkel binnen, samen met zo’n tien andere mensen. Achter ons deden ze het ijzeren hekken naar beneden. Heel wat mensen wisten niet wat er gaande was. Ik zei in het Engels dat er iets op de Ramblas was gebeurd. Een iemand vertaalde dat en op hun smartphone zagen de mensen dan dat het om een busje ging. Dat hadden wij niet gezien. Sommige mensen waren er aan het huilen. Een man wou naar buiten omdat zijn familie daar nog was, maar die mocht niet. We kenden die mensen niet, maar de paniek in hun ogen was bij ons net hetzelfde. Heel wat mensen waren over hun toeren en aan het wenen. Eén man zat binnen in de winkel terwijl zijn familie nog buiten was. Maar ze weigerden om het hek opnieuw te openen. Het toonde aan hoe gespannen de sfeer was en hoeveel schrik iedereen had.”

Na een half uur bleek de kust pas helemaal veilig te zijn en haastten Bart en Petra zich naar hun hotel, op zo’n tweehonderd meter van de plek des onheils. Daar bekwamen ze op het dakterras van wat ze net allemaal hadden gezien en meegemaakt hadden. “We hebben onmiddellijk de kinderen en de familie thuis verwittigd dat we veilig waren. Ik denk dat we het eigenlijk allemaal nog niet goed beseffen”, zei Bart gisteravond, nog steeds met een angstige trilling in zijn stem. “Vooral waar we eigenlijk aan ontsnapt zijn. We volgen het nu allemaal via de Belgische nieuwswebsites. Maar er hangt hier nog steeds een helikopter boven ons te cirkelen en ook de politie is nog massaal aanwezig. We horen hier de ene sirene na de andere.”

Het koppel probeert niet teveel na te denken over hoeveel geluk ze wel gehad hebben. “Maar op zo’n moment besef je dat het leven van ongelofelijk kleine details kan afhangen. Wij moesten letterlijk één minuut later op de plek van die aanslag passeren. Ons hotel lag er namelijk vlakbij. Maar door een rood licht of een korte plaspauze werden we gelukkig wat opgehouden. Die minuut oponthoud heeft misschien wel ons leven gered. Niet te geloven: vanmorgen vierden we nog het feit dat we al 33 jaar samen zijn en enkele uren later zie je zoiets gebeuren.”

(JRO/TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier