West-Vlaanderen kent grootste daling van aantal geregistreerde winkeldiefstallen

Redactie KW

De provincie kende tussen 2010 en 2013 een daling van 299 geregistreerde winkeldiefstallen of een afname van 11,30 %.

Hiermee heeft West-Vlaanderen de grootste daling van alle Belgische provincies, zowel in absolute als procentuele cijfers. Dat bleek uit de criminaliteitsstatistieken die Unizo West-Vlaanderen analyseerde. Toch maakt de werkgeversorganisatie duidelijk dat dit geen reden is tot euforie en winkeldiefstal een absolutie prioriteit moet blijven.

Met deze dalende evolutie in de periode 2010 – 2013 volgt West-Vlaanderen de Belgische (1968 of 8,01 %) en de Vlaamse (664 of 4,67 %) tendens, zij het meer uitgesproken. We zien ook dat niet alle West-Vlaamse politiezones een daling kennen. Zo kenden Politiezones Blankenberg/Zuienkerke, Houtsche, Tielt en RIHO een stijging.

Niet-aangegeven winkeldiefstallen

“De cijfers weerspiegelen een positieve evolutie. Toch is euforie niet op zijn plaats”, zegt directeur Frederik Serruys. “De geregistreerde gevallen zijn slechts het topje van de ijsberg. Onderzoek leert dat het zogenaamde ‘dark number’ van niet-aangegeven winkeldiefstallen 5 tot 10 maal hoger ligt dan het aantal geregistreerde winkeldiefstallen.”

Unizo pleit verder voor een harde aanpak van de winkelcriminaliteit. Vorige legislatuur werden hieromtrent een aantal federale maatregelen genomen, zoals het installeren van snelrechtkamers in alle arrondissementen en het ontwikkelen van een elektronische toezicht met gps.

“We willen binnen deze thematiek ook wijzen op de meerwaarde van Buurtinformatienetwerken voor Zelfstandigen (BIN-Z), zegt Frederik Serruys. “Doel van de BIN-Z’s is het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen om zowel preventief als repressief te kunnen optreden. Unizo dringt er daarom bij de gemeenten op aan om deze initiatieven zowel financieel als logistiek te promoten en te ondersteunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier