West-Vlaamse recherchediensten werken samen om Nederlandse cannabisstroom droog te leggen

Redactie KW

Meerdere lokale recherches van lokale politiezones in onze provincie hebben recent de handen in elkaar geslagen om een cannabisstroom vanuit Nederland een halt toe te roepen.

Eind 2015 kwam de recherche van PZ Het Houtsche een koerier op het spoor, die in opdracht werkte van een Nederlandse organisator om doorheen België cannabis rond te voeren naar een dertigtal afnemers, weet Lien Vermeersch van PZ Het Houtsche “Gelet op de minimale levering van 300 gram cannabis per klant, werd al vlug vastgesteld dat er vanuit Nederland een grootschalige invoer op het getouw werd gezet, om de Belgische afnemers toe te laten elk in hun regio de cannabis verder door te verkopen.”

Twaalf personen in voorlopige hechtenis

Onder leiding van de onderzoeksrechter uit Brugge werd een netwerk van vier Belgische koeriers in kaart gebracht. Begin februari werden op een week tijd twee koeriers gearresteerd en aangehouden. “Kort hierop werd vastgesteld dat de Nederlandse organisator niet verontrust was, en vanuit zijn verblijfplaats de handel verder zette”, vervolgt Lien Vermeersch. “Uiteindelijk werd de man met behulp van de Nederlandse politie in verzekerde bewaring genomen, waarop het parket West-Vlaanderen om zijn uitlevering heeft verzocht.”

“In de voorbije weken werden door lokale recherches van onder andere PZ Blankenberge-Zuienkerke, PZ Aalst, PZ Mira, PZ Brugge, PZ Kouter en PZ Polder tussenkomsten verricht op de plaatselijke dealers. In totaal werden al twaalf personen in voorlopige hechtenis opgesloten. Er werd ook al zo’n 10.000 euro en 5 kilogram cannabis in beslag genomen.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier