Werkgevers doen moeilijk omdat personeel als jurylid RAW13 te lang op assisen zit

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De werkgevers van juryleden op het assisenproces van de hiphopbende Raw13 doen moeilijk omdat hun personeelslid nog twee volle weken wegblijft. Ze dreigen zelfs het voorziene vervangloon niet te betalen.

Assisenvoorzitter Bart Meganck laat weten dat minstens vier van de twaalf juryleden door hun werkgever onder druk zijn gezet om hun werk weer op te nemen in plaats van nog eens twee volle weken in het assisenhof in Brugge te vertoeven. Doorgaans duurt een assisenproces een week. Het proces van RAW13 zal pas op vrijdag 6 februari ten einde zijn.

Klein verlet

De eerste vijf dagen dat iemand zetelt in de jury worden als klein verlet beschouwd. De werkgever betaalt het loon van zijn werknemer gewoon door. Vanaf de zesde dag kan de werkgever het loon doorbetalen, maar is dat niet verplicht. Doet hij dit wel dan ontvangt het bedrijf zelf een vergoeding. Dat is het betaalde brutodagloon, verhoogd met de socialezekerheidsbijdragen.

Burgerplicht

Vier werkgevers gaven intussen te kennen dat ze het loon niet doorbetalen. Voorzitter Meganck liet de jury weten dat ze zich geen zorgen hoefen te maken. “Als uw baas het loon niet doorbetaalt, dan betaalt de Staat het brutoloon uit. Indien er nog zo’n gevallen zijn, wil dat melden zodat we de nodige stappen kunnen ondernemen. Maar het is niet fair dat een werkgever zijn burgerplicht niet opneemt.”

Voorts heeft elk jurylid recht op een vergoeding van zijn verplaatsingskosten aan 0,5036 euro per kilometer. Daarnaast krijgt men 42,19 euro per dag als effectief of als plaatsvervangend jurylid.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier