Werd ‘gewapende overval’ in Koekelare in scène gezet?

De cafetaria van TC De Mote, waar de feiten zich afspeelden. © Coghe
Redactie KW

Werd de uitbater van de cafetaria van tennisclub De Mote in Koekelare eind augustus 2015 brutaal overvallen of ensceneerde hij dat alleen maar om een verregaande seksdate te verhullen? Deze knoop moet de rechter in Veurne doorhakken.

Op 19 augustus vorig jaar kwam S.S. – een ingeweken Bulgaar – volgens een eerder gemaakte afspraak naar de kantine van tennisclub De Mote in Koekelare, uitgebaat door B.D. Hij dronk er rustig een whisky-cola en rookte een sigaret.

Plots veranderde de vriendschappelijke afspraak in een nachtmerrie voor de kantine-uitbater. De man werd door S.S. en zijn intussen ook gearriveerde neef B.Y. brutaal overvallen, met een verlengsnoer en tape gekneveld en bont en blauw geslagen. De overvallers eisten de bankkaarten en de pincode van de man, roofden de kassa leeg en vertrokken met zijn iPhone en de sleutels van de cafetaria van de naburige sporthal, die de zus van het slachtoffer uitbaat.

Vastgebonden

De vrouw werd echter wakker en ging meteen naar de tenniskantine kijken. Ze vond er haar vastgebonden broer en verwittigde de politie. De overvallers haalden intussen in Oostkamp al een bedrag af van de rekening van B.D. Bij een tweede poging slikte de bankautomaat de kaart in. Na hun vlucht naar Bulgarije werden de twee overvallers aan ons land uitgeleverd.

De advocaat van B.D. vraagt om en bij 12.000 euro schadevergoeding voor haar cliënt, onder meer voor medische verzorging, verplaatsingen, administratie en morele schade. De man zou aan de gebeurtenissen een zwaar trauma overgehouden hebben. Het openbaar ministerie vordert 5 jaar tegen S..S., die zich al aan gelijkaardige feiten schuldig gemaakt zou hebben en 4 jaar tegen B.Y.

De verdedigers van de twee beklaagden hangen een heel ander verhaal op. “Alles kadert in een seksdate, die veel verder gaat dan het normale”, aldus Pieterjan Van Muysen. “De afspraak werd gemaakt via een website voor mensen met extreme fantasieën”, zei zijn confrater.

Verhaal verzonnen?

Het slachtoffer zou gevraagd hebben om hem gekneveld achter te laten terwijl de beklaagden geld gingen afhalen. Ze kregen elk 500 euro voor de extra seksuele diensten. B.D. werd volgens de advocaat door zijn zus half naakt aangetroffen, op een groen boxershortje na. Hij lag op een dekentje waar spermavlekken op zaten. Uit schaamte zouden broer en zus nadien het overvalverhaal verzonnen hebben. Vonnis op 1 maart.

(mma)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier