Welke 3 zaken moet je onthouden van de tweede procesdag van de kasteelmoord?

04/05/17 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:22

Wat moet u onthouden van deze tweede procesdag? Wij vatten de korte zitting voor u samen.

Stijn Saelens heeft afgezien

1
Welke 3 zaken moet je onthouden van de tweede procesdag van de kasteelmoord?

© BELGA

De moord op Stijn Saelens moest de perfecte huurmoord zijn, maar mondde uit in een knoeiboel. Uit de getuigenissen van de wetsdokter en de wapendeskundige blijkt dat Saelens in de inkomhal van kasteel Carpentier diverse slagen kreeg en wellicht bewusteloos was toen hij op de grond viel. Daar werd hij in de rug geschoten, van dichtbij met een 9 millimeter pistool. Hij leefde wellicht nog toen Roy Larmit en zijn oom Ronny Van Bommel hem naar buiten sleepten en op een zeil in de koffer van hun auto legden. Ondertussen hoestte Stijn Saelens bloed op, in een doodsstrijd die volgens de wetsdokter drie tot tien minuten heeft geduurd.

Niemand schrikt van gruwelijke beelden

2
Welke 3 zaken moet je onthouden van de tweede procesdag van de kasteelmoord?

© BELGA

De beelden van de autopsie sneden door merg en been. Het levenloze, bebloede lichaam van Stijn Saelens op de autopsietafel, bedekt met aarde en half afgebleekt door de waterstofperoxide die op het lijk werd uitgegoten: een fraai aanzicht was het niet. Roy Larmit staarde ongeïnteresseerd voor zich uit, Evert de Clercq wendde af en toe zijn blik af, Pierre Serry zat met de armen gekruist geïnteresseerd toe te kijken maar vooral de houding van dokter Gyselbrecht viel op. De dokter hield zijn blik strak op het scherm waarop de beelden geprojecteerd werden, zijn trillende handen in zijn schoot gevouwen. Af en toe keek hij loensend naar de wetsdokter, maar het was duidelijk dat hij oogcontact vermeed met iedereen in de zaal, behalve zijn advocaat.

Dit wordt een ezelsdracht

3
Welke 3 zaken moet je onthouden van de tweede procesdag van de kasteelmoord?

© BELGA

Wanneer we een uitspraak mogen verwachten in deze zaak? Joost mag het weten. Na lang aandringen, besloot de voorzitster om de pleidooien te laten doorgaan in oktober maar niemand die er ook maar 1 euro op durft te verwedden dat dit effectief ook zo zal zijn. In juni moeten nog een aantal getuigen komen, maar ondertussen worden zowel Pierre Serry als André Gyselbrecht nog uitgebreid opnieuw verhoord worden. Wat komt er uit die verhoren? Wat zijn de implicaties daarvan op het verloop van het proces? "Alles is onder voorbehoud", zei voorzitster Els D'Hooghe zelf. De eerstvolgende zitting staat gepland op 22 mei, om 14 uur. Laat ons daarmee beginnen.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!