Weer 16 mensen in koeltransport aangetroffen in Zeebrugge, ook dit keer zwangere vrouw

19/09/16 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:41

Maandagmorgen omstreeks werd de Scheepvaartpolitie van Zeebrugge omstreeks 7 uur verwittigd van het aantreffen van enkele personen in een koeltransport in de transportzone in Zeebrugge.

Weer 16 mensen in koeltransport aangetroffen in Zeebrugge, ook dit keer zwangere vrouw

© BELGA

Bij nazicht bleken er in totaal 16 personen verscholen te zitten tussen een lading met koeken en yoghurt. Het betroffen 6 personen uit Syrië en 10 personen uit Iran. Onder hen was er (opnieuw) een zwangere dame, alsook drie minderjarigen. De temperatuur in het koeltransport bedroeg 2 graden.

Kennelijk waren de mensen in het koeltransport gestopt in Frankrijk, en zaten zij reeds 4 tot 5 uur tussen de lading. Zij konden op eigen initiatief niet uit de koeltransport geraken, gezien de deuren van buitenaf gesloten waren met een slot.

Gelukkig werden de deuren al geopend in Zeebrugge en konden de mensen bevrijd worden. Mocht het transport de oversteek naar Groot-Brittannië gemaakt hebben, was de kans bestaande dat niet alle personen het zouden hebben overleefd.

De zestien personen werden overgebracht naar de burelen van de Scheepvaartpolitie van Zeebrugge, die hun dossier vandaag administratief zal afhandelen, waarna zij ter beschikking zullen worden gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Mensensmokkelaars gebruiken hoe langer hoe meer koeltransporten om vluchtelingen in te verstoppen, omdat men ervan uitgaat dat deze transporten minder vaak worden gecontroleerd en de kans groter is dat de vluchtelingen in Groot-Brittannië geraken. Dat zij hierdoor het leven van de vluchtelingen ernstig in het gedrang brengen, en mogelijks niet iedereen levend in het land van bestemming aankomt, is een risico dat zij erbij nemen.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!