Website van acht West-Vlaamse gemeenten gevoelig voor cybercriminelen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Eén op de vijf Vlaamse gemeentewebsites gebruikt geen veilige HTTPS-verbinding voor hun digitaal loket. Persoonlijke gegevens van inwoners kunnen daardoor onderschept worden door hackers. In West-Vlaanderen voldoen acht gemeenten niet aan de nodige veiligheidsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS.

Gemeenten bieden steeds vaker de mogelijkheid om via een digitaal loket bepaalde documenten of diensten aan te vragen. Daarvoor moet je als inwoner vaak privacygevoelige informatie invullen, maar die gegevens worden niet altijd op een veilige manier verstuurd. Vooral gemeenten die geen beveiligde HTTPS-verbinding gebruiken voor het digitaal loket op hun website, lopen een zeker risico.

Uit onderzoek van Terzake samen met enkele ethische hackers blijkt nu dat maar liefst een op de vijf Vlaamse gemeenten niet over een dergelijke veilige verbinding beschikt. West-Vlaanderen scoort met een op de acht gemeenten iets beter dan het Vlaamse gemiddelde. Alveringem, Beernem, Diksmuide, Heuvelland, Kortemark, Vleteren, Zedelgem en Zonnebeke zijn de de slechtste leerlingen van de klas. Vooral wie via een onbeveiligde WiFi-verbinding surft, is kwetsbaar.

Problematische meldingsformulieren

Naast de digitale loketten bieden veel gemeenten ook een meldings- of contactformulier aan op hun website. Daarmee kunnen inwoners problemen melden in hun wijk en klachten of vragen doorsturen naar het gemeentebestuur. Ook hier is de beveiliging vaak ondermaats. In de helft van de West-Vlaams gemeenten is er geen veilige verbinding tussen de gebruikers en de website. Nochtans laten inwoners ook op deze formulieren vaak persoonlijke informatie achter, denk maar aan adres- en contactgegevens.

Via hoeveiligismijngemeente.be kan u zelf nagaan of de website van uw gemeente voldoende beveiligd is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier