Waregemnaar, die terecht staat, leefde 35 dagen naast gedode partner

Gino Declercq (50). © Foto Belga
Redactie KW

Gino Declercq wurgde met de blote hand in de nacht van 24 op 25 augustus 2013 zijn partner in hun flat in Waregem. Daarna bracht de dader onverzorgd en meestal dronken temidden de rotzooi nog vijf weken bij haar dode lichaam door. Dat blijkt uit de akte van beschuldiging. Vandaag ving het assisenproces van de Waregemnaar aan.

Procureur-generaal Serge Malefason las de akte van beschuldiging voor. De 50-jarige Gino Declercq moet zich evenwel niet voor moord maar voor doodslag op Eveline Vandenbogaerde (45) verantwoorden. Volgens de akte, die is gebaseerd op het gerechtelijk onderzoek onder de leiding van de Kortrijkse onderzoeksrechter Marc Allegaert handelde de werkloze wever niet met voorbedachte rade.

“Beschuldigde handelde niet met voorbedachte rade. Hij staat terecht voor doodslag, niet voor moord”

Borderline

Gino Declercq kampte al jarenlang met een alcoholprobleem toen hij Eveline Vandenbogaerde in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis van Waregem leerde kennen. Door een borderlinestoornis leed de vrouw aan depressies. In januari 2012 trok ze bij Declercq in, maar ruzies en alcoholmisbruik liepen als een rode draad door hun relatie. In totaal moest de politie maar liefst 43 keer tussenbeide komen. Op 19 juni 2013 kreeg Gino Declercq van de Kortrijkse strafrechter nog opschorting van straf voor partnergeweld en weerspanningheid.

Openbaar aanklager Serge Malefason.
Openbaar aanklager Serge Malefason.© Foto Belga

In de moeilijke periodes kon Eveline Vandenbogaerde steeds terecht bij de 80-jarige man Jeroom Bonte. Ze trok zelfs twee keer bij de bejaarde man in. Die was voor haar een vaderfiguur en haar toeverlaat wanneer er alweer hommels met Declercq was. Jeroom Bonte werd met een beroerte in het ziekenhuis opgenomen. Zo dus keerde Eveline Vandenbogaerde op 20 augustus 2013 toch terug naar Declercq in hun flat in de Olmstraat in Waregem.

Bezitterig en jaloers

Vier dagen later werd het slachtoffer in bed gewurgd door de beschuldigde. Volgens de dader lag een discussie over die 80-jarige vriend aan de basis van de feiten. De bezitterige en jaloerse Declercq wou dat uit was tussen de bejaarde man en zijn partner. Net voor de wurging hadden Declercq en Eveline Vandenbogaerde nog betrekkingen met elkaar. Volgens de dader prevelde de vrouw tijdens de vrijpartij de naam van haar toeverlaat. Dat deed bij Declercq de stoppen doorslaan.

Toch duurt het nog een maand voordat het lichaam van het slachtoffer ontdekt wordt. De buren hadden al enkele keren hun beklag gedaan over geurhinder in het apartementsgebouw. De politie werd erbij gehaald toen ze op de koop toe maden onder de deur zagen kruipen. Op 1 oktober werd het lijk van Eveline Vandenbogaerde aangetroffen. Het lichaam kleurde zwart en was al in staat van ontbinding. Door de maden waren onder andere de oogbollen van het slachtoffer verdwenen.

“Beschuldigde dronk zich alle dagen lazarus om alles te vergeten en van zich af te zetten”

Elke dag lazarus

Gino Declercq had al die tijd de slaapkamer gemeden. Overdag dronk hij zich lazarus in de Waregemse herbergen. Daarna ging hij elke avond zijn roes in de flat uitslapen. Naar de buitenwereld toe gedroeg Declercq zich na de feiten vrij normaal. Zo ging hij naar Waregem Koerse en joeg er 300 euro door. Enkele getuigen merken wel op dat de beschuldigde almaar onfrisser rook en er ook niet bijster verzorgd bijliep. Hij droeg alle dagen dezelfde kleren.

Gino Declercq (in het midden), zijn advocaat Kris Vincke en assisenvoorzitter Mathieu Deloof.
Gino Declercq (in het midden), zijn advocaat Kris Vincke en assisenvoorzitter Mathieu Deloof.© Foto Belga

Gevaar voor de maatschappij

De gerechtspsychiater stelde vast dat Declercq zich graag in een slachtofferrol wentelt. Volgens dokter Lodewyck is de beschuldigde een egocentrische man zonder enig moreel besef. Het is niet de eerste keer dat Gino Declercq onder invloed van alcohol een partner te lijf ging. Ook zijn tweede vrouw Hilde Neirinck poogde hij in een vlaag van agressie te wurgen. In combinatie met zijn antisociale persoonlijkheid blijft hij volgens de deskundigen daarom een gevaar voor de maatschappij. “Hij behoort tot de hoogste risicogroep van partnermishandelaars” luidt het in hun rapport.

Alcohol als kwelduivel

Kris Vincke, de raadsman van de beschuldigde, zei op de eerste procesdag dat men niet om de feiten heen kan. “Heti s een niet alledaags verhaal. Een met vele negatieve ingrediënten en vol zwakten.” De advocaat haalde aan dat zowel dader, als slachtoffer vrij zwakke personen zijn. Alcohol is hun kwelduivel. De drank raast als een tsunami door het dossier. Op de koop toe is er met de bejaarde man een tweede man in het spel. Ten slotte richtte meester Vincke zich tot de jury: “Aan jullie, volksrechters om een evenwichtige beoordeling te vellen.”

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier