Vrouw uit Tielt riskeert celstraf voor racistische praat op Facebook over deze restaurantuitbaatster uit Meulebeke

Redactie KW

Een 42-jarige vrouw uit Tielt staat voor de Brugse correctionele rechtbank terecht voor een inbreuk op de anti-racismewet. Karoline V. liet zich op Facebook racistisch uit over Nadine Ngalula, de uitbaatster van een restaurant in Meulebeke.

De afgelopen dagen ontstond heel wat ophef over de racistische reacties naar aanleiding van de dood van een Belgisch-Turkse jongeman bij een aanslag in Istanboel. Ook de dood van een 15-jarige Marokkaanse Belg ontlokte afgelopen zomer gelijkaardige reacties. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigde aan dat dergelijke haatzaaierij via sociale media nog strenger zal aangepakt worden. De zogenaamde Internet Referral Unit (IRU) zal daarom ook verder uitgebreid worden.

Op 21 november 2015 bezocht Karoline V. het restaurant Melanzane in Meulebeke. Wellicht door het overmatig drankgebruik van de beklaagde kwam het tot een confrontatie met Nadine Ngalula, de uitbaatster van het restaurant. V. moest de zaak verlaten en uitte daarover haar ongenoegen op Facebook. “Slechtste kok ever. Wij gaan die lul kraken. En diep. Geen enkele vetzak gaat mij op mijn plaats zetten. Ik ga dees klomp vet vakkundig afbreken.”

Bij verstek

De vrouw uit Tielt liet zich volgens het parket ook duidelijk racistisch uit over de uitbaatster van Afrikaanse origine. “Ik maak jou en je bruin wijf kapot. Volgens mij is de kok gewoon te lui. Gelijk de rest van het personeel. Dikke negers die nog geen aperitief kunnen schenken.” Hetzelfde herhaalde zich op de Facebookpagina van restaurant Melanzane.

Het openbaar ministerie vorderde een ernstige bestraffing voor de beklaagde. Ze riskeert een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en een geldboete van 300 tot 6.000 euro. De rechter doet uitspraak op 1 februari. De beklaagde liet verstek gaan.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier