Vrouw staat terecht voor gesjoemel met werkloosheidsuitkering

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een vrouw uit Brugge heeft zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor 22.000 euro werkloosheidsuitkering die ze onterecht zou hebben gekregen.

Officieel was de beklaagde jarenlang alleenstaand, maar volgens de arbeidsauditeur woonde haar partner wel degelijk in hetzelfde huis.

N.D. woonde van 1990 tot 2000 in Brugge samen met haar partner. Kort nadat de vrouw haar werk verloor, liet de man zich domiciliëren bij zijn moeder in Scherpenheuvel. Na het pensioen van N.D. ging hij in 2015 terug samenwonen met haar. Volgens de arbeidsauditeur verhuisde de man nooit echt naar Scherpenheuvel. Zo bleef hij fitnessen in Brugge, behielden ze een gemeenschappelijke rekening en deed hij bijna alleen maar in Brugge geldafhalingen. Het huis was bovendien zijn eigendom, terwijl er van een huurcontract geen sprake was.

In de niet-verjaarde periode tussen 2011 en 2015 zou de beklaagde als valse alleenstaande meer dan 22.000 euro aan onterechte werkloosheidsuitkeringen gekregen hebben. De arbeidsauditeur vorderde naast dat bedrag een geldboete van 3.600 euro.

De verdediging vroeg de vrijspraak op basis van twijfel. “Er was in die periode sprake van een LAT-relatie. Vanaf wanneer spreekt men dan van samenwonen?” N.D. zelf hield op de zitting haar onschuld staande. “Hij bleef wel zorgen voor mij, maar hij woonde toen niet bij mij.”

De rechter doet uitspraak op 22 maart.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier