Vrouw helpt vriend ontsnappen uit gevangenis: “Ik wist niet dat dit strafbaar was”

Redactie KW

Een 45-jarige vrouw uit Assenede moest zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden omdat ze een vriend hielp ontsnappen uit het Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede.

Naar eigen zeggen dacht ze dat dit niet strafbaar was. Op 7 december vorig jaar nam Stefaan R. de benen uit het Penitentiair Landbouwcentrum. Dit is een gevangenis voor veroordeelden die niet vluchtgevaarlijk zijn en die zich dankzij het open regime kunnen voorbereiden op hun terugkeer naar de maatschappij.

Naïef

Buiten de muren werd hij opgewacht door Nancy T., die hem met haar wagen een lift naar Aalter gaf. “Hij had mij wijsgemaakt dat ik hiervoor geen straf kon krijgen”, zuchtte ze woensdag in de rechtbank. Volgens haar advocaat handelde T. in een naïeve bui. “En als ze hem niet had geholpen kon sowieso verderop de bus nemen”, klonk het.

De raadsman vroeg een straf met uitstel voor zijn cliënte, maar dat was volgens de procureur een brug te ver. Stefaan R. werd een zestal maanden na zijn ontsnapping opnieuw geklist tijdens een verkeerscontrole. Ontsnappen uit een gevangenis is niet strafbaar in België, maar daaraan meehelpen wel. Vonnis op 21 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier