Vrouw bekent vergiftiging zoontje (3), maar pleit onschuldig en beschuldigt haar moeder in briefje

Redactie KW

“Mijn vrouw is onschuldig”. Dat beweert de echtgenoot van Jessica G., de 27-jarige vrouw uit Eernegem die in de cel zit op verdenking van poging tot gifmoord op haar driejarig zoontje. Hij zwaait met een briefje uit de gevangenis, waarin Jessica de schuld op haar mama verschuift. Opvallend, want de moeder werd vrijgelaten, net omdat Jessica de feiten al had bekend.

Jessica G. (27) wordt ervan verdacht haar zoontje Ayron (3) een dosis tramadol, bekend onder de medicijnnaam tradonal, te hebben toegediend. Dat is een vrij sterke pijnstiller die vooral gebruikt wordt om hevige chronische pijnen te bestrijden. Het medicijn wordt ook gebruikt in het wielrennen, maar staat er vanaf volgend jaar op de verboden lijst wegens bijwerkingen als duizeligheid en vermoeidheid, wat valpartijen in de hand zou werken.

De zaak kwam vorige week aan het licht toen Jessica en haar man Jurgen R. (38) hun zoontje naar spoed brachten. Daar rook men onraad, toen er in het bloed een hoge hoeveelheid tramadol werd aangetroffen. Het parket van Brugge werd verwittigd. Jessica, Jurgen, én Christa L., de mama van Jessica die het medicijn gebruikt voor haar rugpijn, werden opgepakt.

Vrouw bekent vergiftiging zoontje (3), maar pleit onschuldig en beschuldigt haar moeder in briefje

Vandaag zit enkel Jessica nog in de cel, nadat ze bekende dat ze haar zoontje de pijnstiller heeft toegediend. Het zoontje had al sinds zijn geboorte met medische problemen te kampen. Jessica G. wou haar zoontje laten opnemen in het Zeepreventorium in De Haan, maar haar man zou dat te duur gevonden hebben. “Mijn cliënte heeft dus eigenlijk een noodkreet willen slaan door het kindje nog zieker te maken. Zo hoopte ze dat haar zoontje alsnog zou opgenomen worden. Dat was natuurlijk een verkeerde beslissing, maar ze heeft het kindje nooit willen doden “, zegt advocaat Patrick Bernard Martens.

Het gezin heeft vijf kinderen. Het jongste kindje is een maand oud, de oudste dochter is zeven. “Een groot gezin, dat weegt op het budget. We zouden een euro in twee breken om ons kinderen eten te geven”, zucht Jurgen. “Van mij mocht Ayrontje wél naar het Zeepreventorium. Het zou ons echter 300 euro kosten. We wisten dat dat financieel niet mogelijk is voor ons. Hoe jammer dat ook is”.

Psychiaters moeten onderzoeken of Jessica lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat is een psychiatrische aandoening waarbij een ouder een ziekte verzint of veroorzaakt bij het kind om zo zelf aandacht te krijgen. “Mijn vrouw is niet ziek”, zegt Jurgen, die haar dagelijks bezoekt in de gevangenis. “Er is veel steun van buren en familie en dat doet deugd. Ik neem Jessica niets kwalijk want voor haar en mij zijn de kinderen alles. Mijn vrouw staat altijd 24 op 24uur paraat voor ons”.

De familie werd al een tijd opgevolgd door verschillende instanties, zoals het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling West-Vlaanderen, en Kind en Gezin. “We wisten dat het, volgens onze criteria van kansarmoede, om een kwetsbaar gezin ging. Ze kregen daarom extra ondersteuning, maar er waren geen aanwijzingen dat de kinderen zouden ziek gemaakt worden“, zegt Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin.

Jurgen begrijpt niet dat Jessica in de cel zit. “Omdat ze onschuldig is”, zucht Jurgen. Hij toont ons een verfrommeld briefje. “Gekregen in de gevangenis van Jessica. Ze schrijft dat ze bekend heeft om mij vrij te krijgen. En omdat ze emotioneel gekraakt en gedwongen werd”. Afsluiten in de brief doet ze met: “Mij ma is schuldig, vele groetjes Jessica”.

“Ik kan er enkel akte van nemen dat mijn cliënte nu een ander verhaal opvist”, reageert advocaat Patrick Bernard Martens. “Het klopt dat de moeder van Jessica vorige week opgepakt is, maar ze werd net vrijgelaten door de verklaring en bekentenis van mijn cliënte”.

Uit onderzoek blijkt intussen dat Ayron al meermaals in het ziekenhuis werd opgenomen. “Dat was omdat zijn medicatie voor epilepsie niet op punt stond en hij telkens uitslag “, zegt Jurgen. Ook de oudste zoon van zeven jaar zou vorig jaar opgenomen zijn, met antidepressiva in het lichaam. “Maar dat werd toegediend door iemand anders. Daarvan hebben we een geluidsopname”.

Of het gerecht geloof hecht aan de nieuwe wending lijkt twijfelachtig. De kinderen van zes weken oud, 2, 6 en 7 jaar zijn intussen op bevel van de rechter geplaatst. Ayron werd na de vergiftiging in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Gent overgebracht, maar is intussen aan de betere hand in het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout.

Jessica G. riskeert 20 jaar gevangenisstraf voor de correctionele rechtbank. De mama van Jessica, Christa L., konden we niet bereiken voor een reactie.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier