Vrijspraak voor reeks brandstichtingen in Oostende

10/10/16 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:17

Een 58-jarige Oostendenaar is door de Brugse correctionele rechtbank vrijgesproken voor een reeks brandstichtingen in het appartementsgebouw waar hij woonde.

Vrijspraak voor reeks brandstichtingen in Oostende

Het OM had zeven jaar effectieve gevangenisstraf geëist.. Op 24 september 2015 ontstond voor de zesde keer brand in het appartementsgebouw Paradiso langs de Nieuwpoortsesteenweg. Op de camerabeelden was te zien hoe Michael H. vlak voor de feiten dronken thuiskwam. De schade bleef bij de meeste brandstichtingen beperkt. In september 2014 brandden in het garagecomplex wel enkele wagens helemaal uit. H. moet zich in totaal verantwoorden voor 19 feiten sinds 2002, toen nog in zijn vorige woonplaats Ronse. De rechtbank oordeelde dat die oude feiten ondertussen verjaard zijn.

Verdediging verwijt tunnelvisie

De beklaagde ontkende dat hij iets met de branden te maken heeft. "Wat zeggen die camerabeelden? Hij komt gewoon thuis, niets bewijst dat hij in de boilerruimte is geweest", aldus zijn advocaat Kris Vincke. De verdediging verweet de speurders tunnelvisie. "Men gooit gewoon oude branden op een hoop. Nochtans woont er in dat gebouw nóg iemand die al veroordeeld is voor brandstichting. In tegenstelling tot mijn cliënt probeerde die tijdens zijn verhoor wel een vals alibi te construeren."

De rechter oordeelde dat er inderdaad redelijke twijfel was over de schuld van de beklaagde. Na 11 maanden voorhechtenis mag H. de gevangenis verlaten. Bij het verlaten van de zaal zag hij de speurders die het onderzoek voerden. "Nu is het mijn toer. Ge gaat de bak in, alle twee", snauwde hij hen toe.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!