Vrijspraak voor leerkracht die door 9 leerlingen beschuldigd werd van aanranding

Redactie KW

Een 50-jarige leerkracht van de vrije basisschool van het Sint-Lodewijkscollege werd dinsdag vrijgesproken voor de aanranding van vier schoolmeisjes.

Het openbaar ministerie had twee jaar cel, een beroepsverbod en een ontzetting uit de burgerrechten gevraagd.

De feiten dateren van september 2012, toen de leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool van het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries op plattelandsklassen gingen naar de manège Groenhove in Torhout.

Betast in slaapzaal

Vier leerlingen hebben bij hun terugkeer na de paardenklassen verklaard dat ze aangerand werden door hun leerkracht. Hij zou ze volgens de meisjes betast hebben in de slaapzaal. De leerkracht werd kort nadien aangehouden en opgesloten in de cel. Hij kwam zeer snel terug vrij onder voorwaarden. De directie van de school wees toen op de goede reputatie van de leerkracht, maar samen met het schoolbestuur werd wel beslist om de man preventief te schorsen tot er een uitspraak was in het dossier. Zowel de leerkracht als zijn advocaat Jos Van der Perre zijn de feiten steeds blijven ontkennen. De advocaat had dan ook de vrijspraak gepleit.

En die vrijspraak kwam er dus ook. De psychiater stelde geen pedofiele afwijking vast bij de man en zowel de echtgenote als de kinderen bleven de leerkracht steunen. Ook elders genoot en geniet de man nog steeds een onberispelijke reputatie. Het meisje dat als eerste klacht indiende staat bovendien bekend als bijzonder manipulatief, het zou kunnen dat de andere meisjes hun verhaal op het hare hebben afgestemd, in die mate dat ze het op de duur zelf zijn gaan geloven. Het is een fenomeen dat bekendstaat in de psychologie, verklaart Peter Adriaensens woensdag in Het Laatste Nieuws.

Boze ouders

Bij de ouders van de vier meisjes die naar het vonnis kwamen luisteren, was er dinsdagvoormiddag totaal ongeloof . Toen ze hoorden dat de man volledig vrijgesproken was, reageerden ze bijzonder boos.

“Ik zal de zaak nu verder bespreken met mijn cliënten en dan zal er wellicht beslist worden om eerstdaags hoger beroep aan te tekenen waarbij het dossier dan verder door de rechtbank in Gent zal behandeld worden”, vertelt de Brugse advocaat Filip Ducheyne. Ook de advocaten van de andere ouders overwegen om hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

(SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier