Vrijgesproken partner van Caroline Vyncke eist schadevergoeding van veroordeelde buurman

Redactie KW

Geert Vanweehaeghe (37) vordert 30.000 euro schadevergoeding van Thomas Couvreur (30) voor de moord op zijn vriendin Caroline Vyncke (42).

De man uit Doornik bracht het slachtoffer op 8 februari 2011 in Moorsele met messteken om het leven. Vanweehaeghe was lang de hoofdverdachte, maar werd in mei tijdens het assisenproces vrijgesproken.

Op 9 februari 2011 deed Geert Vanweehaeghe aangifte van de verdwijning van zijn vriendin. Na een ruzie ging Caroline Vyncke de avond ervoor met de hond wandelen. Het onderzoek spitste zich vooral toe op het verdachte gedrag van Vanweehaeghe. Die werkte zich nog meer in nesten door warrige bekentenissen af te leggen en die snel terug in te trekken.

Buurman had gsm van Caroline

De doorbraak kwam toen na twee maanden een dijbeen van Caroline Vyncke werd aangetroffen in de Heulebeek. De volgende dagen doken op dezelfde plaats onder andere het hoofd en een stuk van de romp op. De wetsdokters stelden vast dat het slachtoffer door messteken in de borstkas en het gezicht om het leven kwam.

Ondertussen was gebleken dat Thomas Couvreur, die in dezelfde straat woonde, in het bezit was van de gsm van Caroline Vyncke. Op zijn knipmes werd een bloedspoor van het slachtoffer en zijn DNA teruggevonden. Desondanks wilde de raadkamer de man uit Doornik buiten vervolging stellen, maar de KI draaide die beslissing terug. Op 31 augustus 2013 vond de nieuwe eigenaar van zijn woning immers lichaamsrechten van het slachtoffer in een afvoerputje.

Vrijgesproken partner van Caroline Vyncke eist schadevergoeding van veroordeelde buurman
© Foto Kurt

Couvreur bleef op het assisenproces in mei tevergeefs elke betrokkenheid ontkennen. Uiteindelijk werd hij schuldig bevonden en tot levenslange opsluiting veroordeeld. Geert Vanweehaeghe werd vrijgesproken. Bij de afhandeling van de burgerlijke belangen vroeg zijn raadsman vrijdagnamiddag een schadevergoeding van 30.000 euro. Meester Frank Scheerlinck legde uit dat Vanweehaeghe het mentaal zwaar heeft met het verlies van zijn partner. De verdediging minimaliseerde de duurzaamheid van die relatie en vroeg om de gevorderde schadevergoeding te herleiden.

Heel wat schadeclaims

De vader van Caroline Vyncke vroeg een morele schadevergoeding van 17.000 euro. De broer en de zussen van het slachtoffer vorderden elk een morele schadevergoeding van 10.000 euro. Eén van de dochters van het slachtoffer vroeg 8.000 euro morele schadevergoeding. Alle familieleden vorderden ook een materiële schadevergoeding. In het geval van Katja Vyncke gaat het zelfs om 15.000 euro, omdat haar dagbladhandel leed onder de hele zaak. In totaal vordert de familie Vyncke 92.500 euro. Hun advocate meester Joke Vanbelle verwees onder andere naar hun jarenlange lijdensweg en de respectloze manier waarop met het lichaam van het slachtoffer is omgesprongen.

Eerder eisten de advocaten van Geert Vanweehaeghe ook al een schadevergoeding van 160.000 euro van de Belgische staat, omdat hij bijna 50 maanden onschuldig in de cel zat. Minister van Justitie Koen Geens heeft al laten weten dat de aanvraag ten laatste op 16 mei 2016 wordt behandeld.

Het hof doet uitspraak op 13 januari.

(Belga – Foto’s JPT/Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier