Vriendin van slachtoffer: “Ik voelde dat er een moord ging gebeuren”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Michaël Jeanfils (42) zijn dinsdagochtend enkele vrienden en kennissen van de beschuldigde en het slachtoffer aan het woord gekomen. De dag voor de fatale ruzie voelde een vriendin van Katy Van Casteren (44) al dat het niet goed ging aflopen.

Cathy Robert leerde het koppel Jeanfils-Van Casteren kennen toen ze met haar partner introk in hun vorige appartement. “Na zijn periode in de gevangenis is Katy beginnen spreken over die slagen. Je zag het ook gewoon aan haar, er hing bloed aan haar kleren.” Vooral de dag voor de feiten waren de sporen van het geweld overduidelijk. “Haar lippen waren zo gezwollen dat ze niet kon roken of drinken. Ze kon ook niet plassen door de pijn in haar buik.”

“Hij smeet haar tegen de muur”

Het slachtoffer had aan de getuige ook verteld dat ze een verhouding had met een andere man. “Michaël wist dat. Hij was zeer achterdochtig en jaloers. Ze wachtte op een terugbetaling van de mutualiteit om te kunnen vertrekken bij hem.” Cathy Robert voelde dat de sfeer de avond voor de feiten heel gespannen was. “We hebben onze hond achtergelaten, omdat ze dat gevraagd had als bescherming. Ik zei nog dat ik voelde dat het niet lang meer zou duren voordat er een moord ging gebeuren.”

Hij was aan het wenen. Hij riep twee keer: ‘Jean-Luc, ik heb haar gedood’

Een kennis van het koppel was zelf getuige van een hevige ruzie. “Je zag dat ze alle twee gedronken hadden. Hij smeet haar tegen de muur, maar ik ben ertussen gekomen.” De ochtend van 23 april zocht Jeanfils contact met de getuige. “Ik moest komen omdat er iets ergs gebeurd was, maar ik mocht de politie zeker niet bellen. Ik wist toen nog niet dat Katy dood was.”

“Het was daar altijd ruzie”

Met de vorige vechtpartij in gedachten verwittigde de man toch de politie. Jean-Luc Gallez, een vriend van de beschuldigde, was ter plaatse toen Jeanfils werd gearresteerd. “Hij was aan het wenen. Hij riep twee keer: ‘Jean-Luc, ik heb haar gedood’. Ik wist wel dat hij jaloers was, maar ik had nooit kunnen denken dat die ruzie zo ver zou gaan.”

Een buurman kon in de loop van de nacht de uiteindelijk fatale ruzie horen. “Wij waren dat eigenlijk al gewoon, het was daar altijd ruzie. Ik heb dan ook nog een deur horen opengaan, maar ik weet niet of het uit dat appartement was.” Een andere buurman herinnerde zich een eerder conflict. “Ik heb de man een keer horen roepen dat hij haar ging doden. Katy stond ook eens bij ons aan de deur om de politie te bellen. Ze zei dat haar man haar wilde wurgen.”

Dinsdagmiddag komt onder andere een mogelijke minnaar van het slachtoffer aan het woord. Dat overspel was wellicht het motief voor de feiten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier