Vriendin praatte Shawn Vantroyen aan de galg

De avond van 3 juni 2011 ging Vantroyen nog bij een vriend in Zandvoorde naar een voetbalwedstrijd kijken. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) in Brugge zijn woensdag een aantal vrienden van de beschuldigde aan het woord gekomen. De Oostendenaar vertelde hen de ochtend na de feiten over de dodelijke slagen en schoppen die hij toebracht aan Dirk Capelle (58). Een vriendin verwittigde uiteindelijk de politie.

Rond 11 uur zocht Vantroyen enkele vrienden op, die net terug waren van een avondje stappen in Gent. “Hij was duidelijk niet in zijn normale doen. Hij zag er aangeslagen uit en ik zag ook bloed op zijn broek”, aldus Mike De Volder. Vantroyen deed ook uitgebreid zijn verhaal over de feiten. “Shawn vertelde dat hij die man had versierd en hem had meegelokt naar het Bosje. Hij gaf hem een vuistslag. Die man is op zijn knieën gevallen en Shawn is blijven slaan en schoppen. Hij zei ook dat hij nadien nog is teruggekeerd, om te zien of die man nog leefde”, getuigde Shirley Massenhove.

“Zo rustig dat we dachten dat hij het verzon”

Opvallend genoeg geloofden de vrienden van Vantroyen het verhaal niet onmiddellijk. “Hij was zo rustig dat we dachten dat het een verzonnen verhaal was.” Rond 19.40 uur trok Massenhove uiteindelijk toch aan de alarmbel. “Ik heb gebeld naar een gepensioneerde politieman. Ik heb hem verteld dat we waarschijnlijk wisten wie het gedaan had.”

“Iedereen slaat wel eens iemand in elkaar, dat wil niets zeggen”

Het staat vast dat de beschuldigde het niet begrepen had op homoseksuelen. “Hij had eerder al gezegd dat hij een homo zou meelokken naar het Bosje om hem in elkaar te slaan en zijn geld af te nemen.” Toch waren er andere getuigen die dit relativeerden. “Hij zou zeker nooit de bedoeling hebben om iemand te doden. Iedereen slaat wel eens iemand in elkaar, dat wil niets zeggen”, aldus Vanity Vercnocke.

De avond van 3 juni 2011 ging Vantroyen nog bij een vriend in Zandvoorde naar een voetbalwedstrijd kijken. “Toen zijn vriendin aankwam, heeft hij haar verteld dat hij de man was die gezocht werd voor die feiten in het Bosje. Hij zat in zak en as en is beginnen wenen.” Korte tijd later stond de politie aan de deur. “Hij is zonder problemen met hen meegegaan. We hebben ons wel eerst verstopt onder de tafel, maar dat was uit paniek”, aldus zijn toenmalige vriendin.

“Uit paniek verstopt onder tafel”

Het meisje had nooit verwacht dat haar vriend tot zoiets in staat was. “Hij was altijd lief, ik heb hem nooit anders geweten. Ik heb hem niet als respectloos ervaren. Hij is wel terughoudend als hij iemand niet goed kent.” Ook zijn aversie ten opzichte van homo’s was de getuige niet echt opgevallen. “Hij moest er niet echt van weten, maar in mijn bijzijn heeft hij nooit vijandig gedaan tegen homo’s.”

De volgende getuigen zijn de vrouw en de familie van Dirk Capelle.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier